Drama bolnavilor de cancer, exacerbată în pandemie - Prima News

Drama bolnavilor de cancer, exacerbată în pandemie

Criza sanitară cauzată de pandemia pe care o traversăm a lovit ca un fulger sistemul medical românesc. Iar bolnavii de cancer sunt printre cei mai afectați pacienți. Intervențiile chirurgicale de natură oncologică au scăzut la jumătate față de luna martie. Doar la Institutul Oncologic din București numărul de paturi s-a redus de la 600 la 250.

În urmă cu doi ani, Alina a aflat că are o tumoră pe creier. A fost operată, însă boala a recidivat. Au urmat o serie de intervenții chirugicale succesive. Ultima dintre ele în luna septembrie. De atunci face ședinte de chimioterapie și radioterapie. Cea mai grea lovitură pentru ea a venit însă în momentul în care a aflat că s-a infectat cu virusul SarsCov2 și a fost nevoită să își oprească tratamentul.

Contiuarea tratamentului oncologic pentru pacienții infectați cu SARS COV 2 se poate realiza doar în baza unei adeverințe de la DSP. Numărul celor care au reușit să obțină documentul este însă foarte mic.

Situația este dramatică în spitale. Concentrarea masivă a resurselor pe tratarea cazurilor de COVID a dus la neglijarea altor categorii de pacienți.

În fiecare an în România peste 50 de mii de oameni pierd lupta cu cancerul. Iar numărul deceselor anuale cauzate de această boală necruțătoare este dublu față de acum un deceniu.Total
0
Shares
Total
0
Share