Dispare dosarul cu șină - Prima News

Dispare dosarul cu șină

România face pași spre era digitalizării. Mici, ce e drept. Celebrul dosar cu șină începe să dispără din instituțiile publice. Deputații au votat o lege care interzice administrațiilor locale să mai ceară dosarul cu șină sau copii legalizate. În plus, instituțiile publice trebuie să asigure gratuit copierea oricărui document și să accepte plata cu cardul. Legea așteaptă să fie promulgată de președinte și va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

În urmă cu doi ani când mai toată lumea lucra de acasă, iar instituțiile publice au fost si ele nevoite să se adapteze, pe rețelele sociale circula o poză care starnea amuzament – ”formularele online se depun la etajul 2” sau ”cererile online se completează cu pix albastru”. Nu era o glumă, ci o realitate.

O lege care interzice instituțiilor publice să mai ceară dosare cu șină sau copii legalizate după documente a fost adoptată în parlament cu 241 de voturi. Ea va interzice instituțiilor publice să mai perceapă costuri în plus pentru copii xerox, dosare sau alte articole de papetărie. Cine o să mai ceară documentele in format fizic va trebui să asigure și copierea gratuită a acestora.

România se află în continuare la coada clasamentului european la capitolul digitalizare. La cele mai multe instituții publice se stă la cozi cu dosarul în mână, iar 7 din 10 oameni spun că trebuie să își ia o zi liberă de la serviciu că să rezolve problemele care țin de birocrație. Mai mult, peste 80% dintre ei nu rezolvă din prima ce au de făcut.

Legea care interzice dosarul cu șină intră în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Instituțiile publice vor avea la dispoziție maximum șase luni să funcționeze după noul sistem.

Total
0
Shares
Total
0
Share