Românii plecaţi să muncească în străinătate nu se mai întorc uneori nici măcar de sărbători, dacă reuşesc să-şi tragă familiile după ei, a declarat la Prima News Silvia Dumitrache, preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia.
Ea a vorbit despre diferenţele de salarizare care există între ţările din Vest şi România, accentuate de cele între femei şi bărbaţi.
„Salarizarea e slabă la femei în toată lumea, în special în ţări precum România şi Italia. Sunt ţări în care patriarhatul este încă la putere. Există o directivă din 2019 care trebuie introdusă până în 2024, şi care prevede 50 la sută femei la conducere, sunt deja ţări care respectă asta şi sunt campioane la dezvoltare şi ţări precum Italia şi România care nu au implementat directiva. În România este un patriarhat, potenţat şi de unele culte religioase”, a spus Dumitrache.
În timp ce în alte state migraţia a devenit normală şi ajută la dezvoltarea ţărilor care aduc muncitori migranţi, în România încă există discuţii despre oportunitatea aducerii acestora.
„Angajaţii se supun legilor de aici, trebuie să aibă obligatoriu un contract de muncă pentru a putea primi viza de muncă
sunt preponderent bărbaţi, pentru că în cultura asiatică bărbatul este cel care asigură veniturile şi existenţa familiei. Inclusiv pentru personalul hotelier, noi suntem obişnuiţi ca femeile să facă aceste slujbe, la ei sunt bărbaţi. Muncitorii care sunt aduşi aici au pachete, care includ cazare şi masă, deci îşi pot trimite banii câştigaţi acasă”, spune Delia Bogdan, membru al Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă.
Doar în Germania sunt 4665 de medici români, ceea ce plasează ţara noastră în top trei al migranţilor care ocupă aceste posturi, la care se adaugă sute de mii de români care lucrează în industrie, la bancă sau în abatoare, transmite jurnalistul Deutsche Welle, Robert Schwartz.