Cum arată orarul elevilor români în comparaţie cu cel al copiilor danezi

Cum arată orarul elevilor români în comparaţie cu cel al copiilor danezi

Multă mişcare, dezvoltarea abilităţilor sociale şi domenii esenţiale de studiu. Pe asta se bazează sistemul de educaţie într-unul dintre cele mai dezvoltate state din Europa. Danemarca pune accent pe nevoile copilului şi mult mai puţin pe capacitatea de memorare, aşa cum se întâmplă în ţara noastră, unde învăţământul pare învechit şi depăşit, spun specialiştii. O comparaţie detaliată ne oferă colega mea Livia Graur.

Ţările nordice sunt un exemplu la toate capitolele. Aşa că nici educaţia nu avea cum să facă excepţie. În Danemarca, de pildă, ţara declarată în urmă cu doar câţiva ani ca având cei mai fericiţi locuitori din lume sistemul de învăţământ încurajează dezvoltarea personalităţii fiecărui elev în parte, evitarea situaţiilor stresante şi descoperirea din timp a abilităţilor fiecăruia. Dar, mai presus de orice, se pune accent pe ideea că elevul trebuie să meargă cu plăcere la şcoală. Şi nici nu e de mirare.

Ca să vă faceţi o idee, iată cum arată orarul unui elev de clasa a 8-a din Danemarca. Sunt 12 materii, iar fiecare dimineaţă începe cu 15 minute de lectură. Pentru că se pune de asemenea accent pe sănătatea copiilor, orele de educaţie fizică se desfăşoară numai dimineaţa şi sunt urmate de 30 de minute de pauză pentru duş, atenţie şi masă. Practic, cursurile efective încep după ora 10 şi, după aproape 2 ore, urmează alte 45 de minute de pauză, pentru prânz. Şi vedeţi că se studiază doar materii esenţiale precum matematica, daneza, fizica, biologia, chimia sau istoria.

Iată spre comparaţie orarul unui elev de clasa a 8-a de la noi. Şapte ore legate pe zi, începând de la ora 8 dimineaţa cu nu mai mult de 10 minute pauză între ele. Adică niciun fel de răgaz pentru masa de prânz şi un program draconic de studiu care se termină şi la ora 15. Aproape tot atât cât ar petrece un angajat la birou zi de zi. Sunt aspecte care fac diferenţa între cele două sisteme de învăţământ, spun specialiştii în educaţie.

Încă o diferenţă majoră o reprezintă sistemul de notare. Până în clasa a 7a, elevii danezi nu sunt notaţi şi nici nu primesc calificative. De asemenea, tot până în clasa a 7-a nu au teme şi nici meditaţii. Toate aceste caracteristici fac din sistemul educaţional danez unul dintre cele mai bune din lume. E drept că statul se preocupă nu doar să-i atragă pe elevi printr-un sistem atractiv, ci şi la nivel de investiţii. Danemarca alocă aproape şapte procente din PIB pentru educaţie. În vreme ce ţara noastră doar două procente şi jumătate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt