Scriitorul belgian Antoine Wauters, recompensat cu premiul Livre Inter 2022

Scriitorul belgian Antoine Wauters, recompensat cu premiul Livre Inter 2022

Premiul Livre Inter 2022 a fost atribuit luni belgianului Antoine Wauters, autorul volumului ''Mahmoud ou la montée des eaux'' (apărut la editura Verdier), a anunţat postul public de radio France Inter, informează AFP.

Acest scurt roman este un monolog în versuri albe, în care un bătrân poet sirian, retras pe malul unui lac, îşi reaminteşte momente dureroase din viaţă şi din istoria ţării sale, afectată de război.

''Mi-am spus că voi scrie istoria Siriei prin intermediul vocii acestui om bătrân lăsându-l să plonjeze în amintiri şi în apele acestui lac, printr-o exprimare extrem de simplă, poetică'', a povestit scriitorul luni dimineaţă pentru France Inter.

Originar din regiunea Liege, Antoine Wauters, de 41 de ani, a fost recompensat recent cu mai multe premii literare: premiul Marguerite Duras în octombrie, premiul Wepler în noiembrie pentru acelaşi roman, care este cel de-al patrulea roman al său publicat la editura Verdier.

A obţinut totodată premiul Goncourt pentru nuvelă în 2022 graţie ''Le Musée des contradictions'' (editura Sous-Sol), o culegere de 12 discursuri protestatare.

După ce a fost profesor la liceu, Antoine Wauters s-a remarcat în 2014 cu ''Nos meres'', primul său roman, care povesteşte exilul în Europa al unui copil care a fugit de războiul din Orientul Apropiat.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt