Incursiune în lumea francmasoneriei

Incursiune în lumea francmasoneriei

România bifează o premieră în Europa! La Oradea s-a deschis primul Muzeu al Franc-maso-neriei din estul Europei. Amenajat în fostul templu al lojei orădene, spaţiul le prezintă vizitatorilor obiecte folosite în ritualuri dar şi o sală de ceremonii, reabilitată după reguli clare. Cei care trec pragul muzeului pot afla şi informaţii despre cei mai renumiţi masoni români, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga sau Spiru Haret.

Lucrările de reabilitare ale fostului templu al Lojei Masonice Regele Ladislau din Oradea au fost finalizate iarna trecută şi au costat aproximativ 6 milioane de lei, bani europeni. Restauratorii au respectat structura iniţială a clădirii precum şi designe-ul interior. De o săptămână, imobilul a devenit Muzeul Francmasoneriei, singurul de acest gen din România şi din estul Europei. În partea dreaptă a templului, vizitatorii pot vedea o expoziţie care prezintă istoria mondială a masoneriei, din secolul al 18- lea şi până în prezent.

În aceeaşi încăpere sunt expuse documente, fotografii şi obiecte folosite de masonii români din ultimul secol. În
imagini sunt prezentaţi şi cei mai de seamă membri ai lojelor româneşti: Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga sau Spiru Haret. Cele peste 100 de obiecte au fost împrumutate de la colecţionari dar şi de la Marea Lojă Naţională. În partea stângă a fostului templu a fost amenajată o sală de ceremonii, astfel ca vizitatorul să înţeleagă întocmai cum se desfăşurau acestea.

Nu lipsesc săbiile şi nici Biblia care era aşezată pe o masă în faţa biroului conducătorului suprem al Lojei. Muncitorii au respectat cromatica din trecut, tavanul şi pereţii fiind vopsiţi cu albastru, o culoare predominantă în masonerie.

Muzeul Francmasoneriei din Oradea este compus şi din alte două încăperi. Prima este „Cabinetul de Reflexie” iar cea dea doua este Biroul Maestrului Lojii, de unde nu lipsesc obiectele de îmbrăcăminte ale acestuia, bastonul şi carneţele în care îşi nota activitatea. Deşi s-a deschis de scurt timp, muzeul a devenit un principal punct de atracţie.

Muzeul Francmasoneriei din Oradea poate fi vizitat de marţi până duminică în intervalul orar 10-18. Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 pentru pentru copii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt