Filme româneşti la Berlinală

Filme româneşti la Berlinală

A început Festivalul de la Berlin. Sunt 18 filme în competiţie. Anul acesta, peliculele româneşti vor fi proiectate în afara concursului. Sunt două. ”Între revoluţii” şi ”Mammalia”. Din juriul Berlinalei face parte şi regizorul Radu Jude, cel care a adus acasă Ursul de Aur în 2021.

Pe covorul roşu de la Berlin au păşit deja nume grele ale industriei precum Kristen Stewart, Anne Hathaway sau Peter Dinklage. Actorii au purtat creaţii vestimentare semnate Chanel, Valentino şi Alexander McQueen.

De la festival nu au lipsit nici activiştii de mediu. În semn de protest faţă de politicile guvernului de la Berlin, aceştia s-au lipit de covorul roşu.

În ceea ce priveşte prezenţa românască la festival, aceasta e limitată. Filmele ”Între revoluţii” şi ”Mammalia” vor fi prezentate în premieră, însă doar în cadrul secţiunii Forum, dedicată avangardei şi experimentului cinematografic.

,,Între revoluţii", este un lungmetraj regizat şi scris de Vlad Petri şi produs de Monica Lazurean-Gorgan. Construit din imagini din Securităţii, filmul urmăreşte în paralel destinele a două femei, una din România şi cealaltă din Iran, prinse între două revoluţii care le-au schimbat destinele.

,,Mammalia” este primul lungmetraj de ficţiune al regizorului Sebastian Mihăilescu. Pelicula combină drama cu misterul şi comedia şi prezintă o călătorie suprarealistă prin criza masculinităţii.

Anul acesta, preşedinta juriului internaţional este cunoscuta actriţă americană, Kristen Stewart. Pintre cei care vor desemna câştigătorii se numără şi Radu Jude. Românul a câştigat Ursul de Aur în anul 2021 pentru lungmetrajul ”Barbadeală cu bucluc sau porno balamuc”. Şi românul Cătălin Cristuţiu face parte din juriul care va alege cel mai bun scurtmetraj.

Steven Spielberg, celebrul regizor, va fi premiat cu un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră. Cea de-a 73-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se desfăşoară în perioada 16 şi 26 februarie.

foto: news.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt