Legile Educaţiei în varianta Deca vin cu noi modificări! Dacă propunerile vor trece, orice liceu va putea organiza examen separat de admitere. Şi Bacalaureatul va suferi modificări. Absolvenţii de liceu ar urma să îşi dovedească competenţele la două limbi de circulaţie internaţională, în loc de una. Totodată, s-ar putea introduce o probă suplimentară de competenţe.
Ministru nou, idei noi. După ce Sorin Cîmpeanu a venit cu o serie de modificări, unele controversate, legile au fost refăcute în mandatul Ligiei Deca. Absolvenţii de liceu nu vor mai da o singură probă scrisă la toate disciplinele, aşa cum îşi dorea fostul ministru.
Noutăţile faţă de structura actuală a examenului privesc doar probele de evaluare a competenţelor. Astfel, dacă propunerile vor trece, liceenii ar urma să demonstreze că ştiu două limbi de circulaţie internaţională. Totodată cei de la uman ar urma să susţină o probă scrisă pentru evaluarea competenţelor la matematică. Iar cei de la real vor trebui să aleagă o ştiinţă umanistă. Aceste probe nu vor fi luate în calcul la nota finală.
Nu la fel de bine este privită ideea ca orice liceu să poată organiza examen separat de admitere, pe lângă Evaluarea Naţională. Consiliul Naţional al Elevilor nu e de acord. Reprezenţanţii elevilor spun şi că astfel s-ar ajunge la un mediu toxic de învăţare şi ar creşte numărul meditaţiilor.
Concursul de admitere va putea fi organizat, potrivit propunerii, pentru cel mult 90% din locurile existente la un liceu, 10% urmând să fie ocupate prin repartizare pe computer, ca în prezent. Decizia de a organiza sau nu un examen separat ar urma să aparţină liceelor. Presiunea, cred specialiştii, vine din partea colegiilor naţionale.
Legile Educaţiei ar urma să intre în dezbatere în Parlamentului după 15 februarie. Dacă modificările vor trece, primii elevii care vor da examen separat de admitere sunt cei care vor termina clasa a VIII-a în 2028.