Creşterea economică, revizuire în minus fără precedent

Creşterea economică, revizuire în minus fără precedent

Creşterea economică pe primul trimestru din 2022 a fost revizuită puternic în jos de Institutul Naţional de Statistică. Este vorba despre o ajustare fără precedent, de la 5,3% la 1,5%. Analiştii prevăd astfel de modificări şi în viitor, însă spun, cu toate acestea, că România are şanse mici să intre în recesiune.

Avertizările economiştilor după anunţul privind creşterea economică din prima parte a acestui an s-au confirmat. În realitate, România a înregistrat o creştere cu 3,8% mai mică decât cea prezentată iniţial, de 5,3.

Altfel spus, odată ce în sistemul Institului sunt introduse şi date pe trimiestrele ulterioare, programul vine cu ajustări asupra datelor prezentate iniţial, lucru care s-a întâmplat şi acum. Totuşi, pe baza acestor cifre eronate, Guvernul a făcut mai multe modificări la nivel fiscal şi bugetar, are acum s-ar putea să fie afectate.

În ciuda modificării creşterii economice, specialiştii spun că şansele ca România să intre în recesiune sunt extrem de mici, deoarece primim în continuare ajutoare consistente de la Uniunea Europeană.

Economiştii prevăd revizuiri negative şi în viitor. Creşterea economică înregistrată în România în trimestrul II a fost de 5,1%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt