Covrigul şi micul sunt cei mai buni indicatori ai scumpirii mâncării în România

Covrigul şi micul sunt cei mai buni indicatori ai scumpirii mâncării în România

Scăderea inflaţiei este datorată în principal plafonării preţului la energie, spun specialiştii în economie. „Puterea de cumpărare a scăzut foarte, foarte mult faţă de 2022, facturile sunt uriaşe la energie, ceea ce arată adevăratul nivel de sărăcie al românilor. În general, acum românii cumpără produse alimentare, produse pentru îngrijirea personală şi a casei.

De la Black Friday am văzut că scad achiziţiile altor tipuri de produse şi cred că această tendinţă se va accentua. Vom ajunge să mergem la magazine ca la muzeu. Cumpărăturile se fac acum la suta de grame”, a declarat la Prima News analistul economic Andrei Negrescu.

“Covrigul şi micii sunt indicatorul cel mai bun al scumpirii mâncării din România – de la 1 leu la 2,5 lei, covrigii, iar micii s-au scumpit cu 70 la sută”, a arătat Negrescu. Vom vedea peste o sută şi ceva de companii care vor închide afacerile într-o formă sau alta, a mai spus el.

Analistul economic Radu Georgescu a precizat că scăderea inflaţiei de luna trecută provine din scăderea vânzărilor la bunurile non-alimentare şi plafonarea preţului la energie.

Totuşi, spune Georgescu, cifra de 15 la sută la care a ajuns inflaţia este în continuare foarte ridicată.

„Preţurile continuă să crească, într-un an, un an şi ceva, preţurile materiei prime s-au dublat sau chiar mai mult”, a spus Mircea Nicolescu, patronul unei cofetării. El a precizat că un om de afaceri poate prelua parţial din şocul inflaţiei, dar trebuie să şi crească preţurile, având grijă să nu-şi piardă prea mulţi clienţi.

Afla mai multe desprecovriginflatiemancarepreturi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt