Consilier general: La un cutremur, România riscă să rămână fără banca națională de țesut - Prima News

Consilier general: La un cutremur, România riscă să rămână fără banca națională de țesut

Spitalul Colentina va cădea la primul cutremur și acolo este banca națională de țesut, exact ce vom ave nevoie în cazul unui dezastru similar cu cel din Turcia, a declarat la Prima News consilierul general la Capitală Aurelian Bădulescu. În aceeași situație se află și Maternitatea Bucur, a adăugat Bădulescu.

„Sunt 19 spitale administrate de CGMB. Mai mult de jumătate dintre ele sunt cu riscuri foarte mari la un cutremur”, a spus consilierul, care a adăugat că sunt bani pentru consolidări prin PNRR, dar că nu are cine să-i absoarbă.

„Orice cutremur de peste 6 grade pune jos cele peste 300 de blocuri cu bulină roșie. Unele riscă să cadă dacă mai continuă să treacă tramvaiele pe lângă ele, este cazul a 73 de clădiri, care au nevoie imediată de intervenție ca să fie consolidate, pentru că pe zi ce trece reprezintă un risc pentru viața omului”, a subliniat Bădulescu.

Consilierul general este de acord cu afirmația prefectului Toni Greblă, potrivit căruia ar trebui demolate clădirile construite în anii 50-60, în loc să fie consolidate. „Ceea ce spune prefectul azi e ceea ce am susținut și noi, pentru că am împărtășit experiența cu Varșovia, unde s-a făcut așa ceva deja, pentru că de multe ori costurile de consolidare sunt aproape duble decât dacă demolezi clădirea și o reconstruiești identic”, a adăugat Aurelian Bădulescu.

Și analistul economic Adrian Negrescu spune că există mulți specialiști care vorbesc despre pericolul blocurilor construite în anii 50-60. El a atras atenția că doar 19 la sută dintre locuințe au asigurarea obligatorie PAID și că Bucureștiul e sensibil și la vânturi puternice, fără a mai vorbi de cutremure.

„Nu investim în construcții solide. Compania Națională de Investiții construiește stadioane. Asta construim noi în România: stadioane și biserici”, a adăugat Negrescu. “Când te uiți la blocurile nou construite te întrebi cum au primit autorizație. Sunt atât de aproape unele de altele încât se vor lovi între ele la un cutremur. De exemplu, se întâmplă asta în nordul Capitalei. În plus salvatorii n-au loc pe unde să intervină”, a spus expertul.

Total
4
Shares
Total
4
Share