Consilier general: La un cutremur, România riscă să rămână fără banca naţională de ţesut

Consilier general: La un cutremur, România riscă să rămână fără banca naţională de ţesut

Spitalul Colentina va cădea la primul cutremur şi acolo este banca naţională de ţesut, exact ce vom ave nevoie în cazul unui dezastru similar cu cel din Turcia, a declarat la Prima News consilierul general la Capitală Aurelian Bădulescu. În aceeaşi situaţie se află şi Maternitatea Bucur, a adăugat Bădulescu.

„Sunt 19 spitale administrate de CGMB. Mai mult de jumătate dintre ele sunt cu riscuri foarte mari la un cutremur”, a spus consilierul, care a adăugat că sunt bani pentru consolidări prin PNRR, dar că nu are cine să-i absoarbă.

„Orice cutremur de peste 6 grade pune jos cele peste 300 de blocuri cu bulină roşie. Unele riscă să cadă dacă mai continuă să treacă tramvaiele pe lângă ele, este cazul a 73 de clădiri, care au nevoie imediată de intervenţie ca să fie consolidate, pentru că pe zi ce trece reprezintă un risc pentru viaţa omului”, a subliniat Bădulescu.

Consilierul general este de acord cu afirmaţia prefectului Toni Greblă, potrivit căruia ar trebui demolate clădirile construite în anii 50-60, în loc să fie consolidate. „Ceea ce spune prefectul azi e ceea ce am susţinut şi noi, pentru că am împărtăşit experienţa cu Varşovia, unde s-a făcut aşa ceva deja, pentru că de multe ori costurile de consolidare sunt aproape duble decât dacă demolezi clădirea şi o reconstruieşti identic”, a adăugat Aurelian Bădulescu.

Şi analistul economic Adrian Negrescu spune că există mulţi specialişti care vorbesc despre pericolul blocurilor construite în anii 50-60. El a atras atenţia că doar 19 la sută dintre locuinţe au asigurarea obligatorie PAID şi că Bucureştiul e sensibil şi la vânturi puternice, fără a mai vorbi de cutremure.

„Nu investim în construcţii solide. Compania Naţională de Investiţii construieşte stadioane. Asta construim noi în România: stadioane şi biserici”, a adăugat Negrescu. "Când te uiţi la blocurile nou construite te întrebi cum au primit autorizaţie. Sunt atât de aproape unele de altele încât se vor lovi între ele la un cutremur. De exemplu, se întâmplă asta în nordul Capitalei. În plus salvatorii n-au loc pe unde să intervină", a spus expertul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt