Scăderea inflaţiei la 5,9% în aprilie a adus ieftiniri majore la produsele alimentare de bază

Scăderea inflaţiei la 5,9% în aprilie a adus ieftiniri majore la produsele alimentare de bază

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în data de 14 mai, rata inflaţiei din România a ajuns în luna aprilie la 5,9%. Noile cifre publicate astăzi ne arată o înjumătăţire faţă de luna iunie 2023, 10,3%, o dată cu preluarea guvernării de către PSD. Scăderile de preţuri la anumite produse alimentare au ajuns chiar si la 30%.

Raportat la lunile precedente, rata inflaţiei înregistrează o scădere constantă în ultimele luni, 7,23% în februarie şi 6,61% în martie, de aproape un punct procentual.

Aceleaşi date furnizate de INS ne arată şi produsele sau serviciile care au înregistrat cea mai mare scădere de preţ pentru luna aprilie. În top 10 se află atât alimente de bază, cât şi gazele şi energia electrică. Adică sectoarele în care Guvernul Ciolacu a introdus principalele plafonări de costuri din ultima perioadă.

Măsura a venit pentru a răspunde nevoii de protejare economică a categoriilor vulnerabile în faţa scumpirilor la hrană şi servicii şi stoparea, astfel, a speculaţiilor şi ajustărilor nejustificate în creştere ale tarifelor.

Top 10 ieftiniri în aprilie 2024

Conform indicilor preţurilor de consum în luna aprilie la principalele mărfuri şi servicii, publicat astăzi de INS, scărerile de preţuri au ajuns să depăşească valoarea plafonului adaosului comercial de 20%.
În top 10 al ieftinirilor găsim majoritare alimentele de bază, cu făina pe locul 1 (o scădere de 30%), dar şi serviciile, cu gazele pe locul 5 (-11%) şi facturile la electricitate pe locul 10 (-3%), după cum urmează:

    1. Făină  - 30% 
    2. Mălai   - 28%
    3. Ulei - 23%
    4. Unt  - 13%
    5. Gaze -11%
    6. Zahăr -10%
    7. Lapte de vaca  - 7% 
    8. Ouă - 5%
    9. Margarină - 4%
    10. Energie electrică – 3%

Măsurile de plafonare luate de Guvern, principalul efect pentru ieftiniri şi implicit scăderea inflaţiei.

Reducerea preţurilor este principalul motiv pentru scăderea constantă din ultimele luni a ratei inflaţiei, spun specialiştii. Acest trend este aşteptat să continue, dată fiind decizia Guvernului Ciolacu de a prelungi plafonarea preţului pentru 17 alimente de bază, până la 31 decembrie 2024.

Plafonarea fusese decisă pentru prima dată la 1 august 2023 de acelaşi Guvern. Măsura a stabilit cota de adaos comercial practicată de procesator la  maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului.

De asemenea, o nouă prelungire a Ordonanţei plafonării preţurilor la gaze şi energie a fost anunţată de Guvern pe 28 martie 2024 şi este valabilă până la 31 martie 2025. Menţinerea prevederilor Ordonanţei pentru următorul an a venit şi cu noi modificări în sprijinul consumatorilor.

Până la 1 aprilie, producătorii români de gaze erau obligaţi să asigure resurse pentru consumul populaţiei la preţul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului a fost de 12 lei/MWh. Ulterior acestei date, conform noii legi, preţul de 150 de lei/MWh a scăzut la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.

(Comunicat de presa)

Afla mai multe despreinflatiealimente
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt