Guvernul condus de Marcel Ciolacu a lansat, în premieră, programul „Rabla pentru tractoare”, continuând astfel măsurile de susţinere a producătorilor români şi micilor fermieri. Micii fermieri vor putea primi până la 20.000 de euro, bani nerambursabili, pentru a-şi achiziţiona tractoare sau utilaje agricole. Scopul programului fiind acela de a ajuta fermierii români să îşi cumpere utilaje moderne şi mai puţin poluante.
”În premieră, finanţăm prin Fondul pentru mediu, programul „Rabla pentru tractoare”. Susţinem producţia internă de tractoare şi ajutăm micii fermieri cu acest program prin care primesc un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro. Bugetul alocat este de 500 milioane lei, iar mecanismul va fi unul cu minim de birocraţie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.
Prin acest program, micii fermieri care casează un autoturism vechi, autovehicul, tractor sau orice alt mijloc de transport, vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro. Acesta poate fi utilizat pentru achiziţionarea unui tractor nou, a cărui valoare nu trebuie să depăşească 55.000 de euro. Obiectivul principal al programului este de a facilita accesul fermierilor la echipamente agricole moderne şi mai puţin poluante, contribuind astfel la îmbunătăţirea calităţii mediului, potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern.
Bugetul total alocat acestui program este de 500 milioane lei, finanţarea provenind din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Guvernul condus de Marcel Ciolacu asigură că mecanismul de implementare va fi unul cu minim de birocraţie, facilitând astfel accesul rapid al beneficiarilor la fondurile disponibile.
Potrivit notei de fundamentare, programul de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate are ca obiective principale: îmbunătăţirea calităţii mediului prin achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole noi, mai puţin poluante, susţinerea producţiei interne de tractoare, stimulând astfel economia locală, dar şi ajutarea micilor fermieri să acceseze tehnologii agricole moderne, ceea ce va conduce la creşterea eficienţei şi productivităţii în agricultură.
Acest program se înscrie în contextul necesităţii integrării politicilor de mediu în elaborarea şi aplicarea politicilor sectoriale şi regionale. Totodată, el contribuie la fundamentarea unei strategii de dezvoltare economică durabilă a României pe termen lung, având în vedere asigurarea unui echilibru între dezvoltarea socio-economică şi resursele naturale prezente şi viitoare.
Programul „Rabla pentru tractoare”, lansat de guvernul Ciolacu, reprezintă un pas important spre modernizarea agriculturii româneşti şi protejarea mediului. Prin susţinerea financiară oferită şi prin reducerea birocraţiei, acest program va facilita accesul fermierilor la echipamente agricole moderne şi va stimula producţia internă, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol din România.
PSD propune măsuri pentru protecţia produselor româneşti
Ministerul Agriculturii, condus de Florin Barbu, pregăteşte două acte normative pentru a proteja şi promova produsele româneşti în marile magazine. Unul dintre ele prevede plafonarea adaosului comercial la produsele româneşti şi al doilea se referă la amenzi pentru retailerii care delistează produsele româneşte.
„Dacă un producător român oferă un preţ mai mic decât preţul importat pentru acelaşi produs, amenda va fi de 5% pe cifra de afaceri. Este o amendă foarte mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Cele două acte normative vor fi puse în curând în dezbatere publică, urmând să fie adoptate în perioada următoare.