PSD se ţine de cuvânt: a finalizat formula de calcul pentru introducerea salariului minim european în România

PSD se ţine de cuvânt: a finalizat formula de calcul pentru introducerea salariului minim european în România

Introducerea salariului minim european în România, aşa cum susţine PSD, ar însemna o schimbare totală în privinţa majorării acestuia. Acesta va fi calculat în funcţie de mai mulţi indicatori prognozaţi, iar la nivel orientativ va fi 50% din câştigul mediu. Guvernul Ciolacu a propus deja partenerilor social o formulă de calcul a salariului de bază minim brut pe ţară, iar, potrivit primelor calcule, salariul minim ar putea ajunge, de la 1 ianuarie, la aproximativ 4.200 de lei brut, faţă de 3.300 de lei cât este în prezent.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, salariul de bază minim brut pe ţară va fi stabilit în funcţie de mai mulţi indicatori economici esenţiali cum ar fi rata inflaţiei, PIB sau salariul mediu brut lunar prognozat. Totodată, acelaşi document arată că salariul minim va putea fi actualizat în funcţie de evoluţia ratei inflaţiei şi a productivităţii muncii.

Un prim pas ar fi majorarea salariului minim de la 1 iulie, cu încă 400 de lei, aşa cum ar vrea PSD, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu. Asta ar însemna ca de la 1 iulie salariul minim să ajungă la 3.700 de lei, iar următoarea creştere ar trebui să aibă loc la 1 ianuarie, pe noua formulă de calcul. Din primele calcule, pe baza cifrelor din acest moment, salariul minim ar urma să ajungă, de la 1 ianuarie, la aproximativ 4.200 de lei.

Introducerea unui salariu minim european ar putea avea multiple beneficii pentru economia României. În primul rând reducerea inegalităţii salariale. În acest moment, chiar dacă românii câştigă în medie peste 1.000 de euro pe lună, salariul minim este doar aproximativ 45% din venitul mediu. Cu introducerea salariului minim european nu va mai exista această discrepanţă între salariul mediu şi cel minim. În plus, creşterea veniturilor românilor, mai ales a celor care sunt plătiţi cu salariul minim, ar putea stimula consumul intern şi creşterea puterii de cumpărare. Avantaje ar fi şi pentru antreprenori care ar avea parte de predictibilitate atunci când vine vorba de majorarea salariilor în companii care, de cele mai multe ori, sunt strâns legate de salariul minim.

Creşterea veniturilor, prioritatea PSD

Una dintre cele mai importante iniţiative ale PSD a fost creşterea salariului minim pe economie. Doar în 2023, salariul minim a crescut cu 750 de lei, urmând ca de la 1 iulie acesta să crească din nou cu alţi 400 de lei, ajungând la 3.700 de lei. Astfel, prin adoptarea unor politici care să stimuleze angajatorii să ofere salarii mai mari, PSD a contribuit la o creştere semnificativă a salariului minim în România. Această măsură a avut un impact pozitiv asupra milioanelor de lucrători români cu venituri mici, îmbunătăţindu-le nivelul de trai şi reducând riscul de sărăcie.

De asemenea, PSD a promovat creşterea salariilor în sectorul public, în special în domeniile educaţiei şi sănătăţii. Prin creşterea salariilor pentru profesori, medici şi personalul medical, PSD a încercat să atragă şi să menţină în sistemul public de sănătate şi educaţie profesionişti calificaţi, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea serviciilor oferite populaţiei.

În ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani - Covid19, criza din energie şi războiul din Ucraina - România a reuşit să crească considerabil salariul mediu. Dacă în 2021 venitul mediu pe ora din România era de 8 euro/oră, în 2022 a ajuns la 9 euro/oră, iar 2023 s-a încheiat cu un venit mediu pe oră de 10,4 euro.

Aceste creşteri sunt strâns legate şi de creşterea semnificativă a salariului minim care a avut parte de majorări considerabile şi care a dus la o creştere în lanţ a tuturor salariilor.

Propunerea PSD de a introduce un salariu minim european în România reprezintă un pas important în direcţia îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi a calităţii vieţii pentru angajaţi. Prin utilizarea unor indicatori economici fundamentali pentru ajustarea salariului minim, această măsură promite să fie una echitabilă şi sustenabilă, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi socială a României.

 

 

Afla mai multe desprepsdsalariu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt