PSD extinde protecţia românilor: toate alimentele produse local vor avea adaos comercial plafonat la 20%

PSD extinde protecţia românilor: toate alimentele produse local vor avea adaos comercial plafonat la 20%

Toate alimentele din import neprocesate, vândute ca materie primă, vor avea adaos comercial limitat la 5%, iar pentru toate alimentele produse în România, adaosul comercial va fi plafonat la 20%, conform unei proiect de ordonanţă ce va fi postat în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni.

Înca dinainte de intrarea la guvernare, PSD s-a angajat să protejeze românii şi mai ales pe cei cu venituri mici şi medii. Plafonarea preţurilor la alimentele de bază şi la energie a redus inflaţia, a eliminat specula şi a protejat veniturile familiilor din România.

Prin noua ordonanţă, social-democraţii se vor asigura, ca şi în cazul plafonării adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimentare de bază, că românii cu venituri mici şi medii vor avea acces la alimente de calitate, româneşti, cu preţuri corecte.

Plafonarea va elimina defavorizarea produselor româneşti prin adaosul comercial

Acum, Guvernul condus de Marcel Ciolacu doreşte să extindă protecţia pentru toţi producătorii locali şi pentru toate produsele româneşti, deseori defavorizate de diferenţele de adaos comercial practicate de unii retaileri din România.

Recent, în spaţiul public au izbucnit două controverse legate de produsele româneşti eliminate din supermarketuri. Prima se referă la o îngheţată produsă în Teleorman, care a fost scoasă de pe rafturile de 7 dintre cei 10 mari retaileri din ţară. A doua priveşte magiunul de Topoloveni, care a fost retras dintr-un mare lanţ de magazine după ce a fost inclus pe lista celor 21 de alimente cu adaos comercial plafonat la 20%. În cazul magiunului, adaosul comercial era aproape 100%, în contrast cu adaosul de maximum 25% pentru produsele similare, dar din import.

Modelul plafonării este legislaţia deja în vigoare

Noua ordonanţă va avea la bază modelul utilizat şi pentru OUG 89 din octombrie 2023, introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a combate creşterea excesivă a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Acum, ministrul Agriculturii spune că pentru toate importurile de materie primă neprocesată, din sectorul alimentar, va trebuie să se aplice un adaos comercial de cel mult 5%.
”Toate categoriile de produse care intră (în ţară – n.red.) şi nu intră în procesare sau în abatorizare materia primă şi este vândută ca materie primă va avea ados comercial de 5%”, susţine Floin Barbu.
Concret, dacă un comerciant vrea să aducă ulei cu tonele din Ucraina şi doar să îl ambaleze în sticle de 1 litru în Româniam nu are voie să pună pentru acest produs un ados comecial mai mare de 5%

În acest mod, PSD vrea să stopeze o practică comercială neloială, astfel încât la produseşe româneşti să fie pus un adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import să aibă un adaos comercial foarte mic.
 

Afla mai multe desprepsdalimente
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt