În ultimii doi ani, economia României este pe un trend de creştere susţinut, iar puterea de cumpărare a românilor începe să depăşească state vecine, precum Ungaria.
Creşterea economică a ţării noastre este confirmată nu doar de instituţiile europene, cât şi practic de ungurii care vin să facă cumpărături la noi în ţară, atraşi de preţurile mici din magazine.
Dacă în anii 90 şi chiar început de 2000, românii se uitau mereu la vecinii din Ungaria şi constatau că duc o viaţă mai bună, acum lucrurile s-au schimbat. Ţara vecină se dezvoltă mai lent şi au o economie cu un ritm de creştere mult sub România. Acest lucru se explică prin politicile şi reformele fiscale introduse de Guvernul Ciolacu şi îmbunătăţirea semnificativă a nivelului de trai al românilor.
Datele recente publicate de Eurostat arată că salariile în România le-au depăşit pe cele din Ungaria în anul precedent, marcând un moment istoric în creşterea nivelului de trai al românilor. Această creştere economică se reflectă şi în consumul populaţiei, iar România a înregistrat o creştere mai stabilă în acest sens comparativ cu Ungaria. Cu alte cuvinte, românii pot cumpăra acum mai mult decât ungurii, după toţi indicatorii, relatează presa din Ungaria.
În plus, decalajul în ceea ce priveşte salariile între cele două ţări s-a redus treptat în ultimii zece ani, ajungând să dispară aproape complet în prezent. În timp ce România a înregistrat o recuperare dinamică în privinţa salariilor, Ungaria pare să se confrunte cu dificultăţi în menţinerea unui nivel competitiv al veniturilor şi consumului.
Politicile economice propuse de PSD au avut un impact semnificativ asupra României, conducând la o evoluţie pozitivă a economiei şi la o creştere semnificativă a nivelului de trai al populaţiei. Datele Eurostat arată că România a reuşit să ajungă din urmă şi să depăşească Ungaria în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPC). Această realizare semnificativă reflectă eficacitatea politicilor economice implementate, care au stimulat creşterea economică şi au contribuit la îmbunătăţirea puterii de cumpărare a cetăţenilor români.
Unul dintre aspectele notabile este fenomenul turismului pentru cumpărături din Ungaria în România, care a crescut în ultimele luni. Această tendinţă este alimentată de politica guvernamentală a PSD de a plafona adaosul comercial la alimentele de bază, determinând astfel scăderea preţurilor şi sporeşte atractivitatea pentru consumatorii maghiari care caută alternative mai accesibile în România. Această schimbare în preferinţele de cumpărături evidenţiază avantajele economice aduse de politica guvernamentală.
În ultimii ani, PIB-ul pe cap de locuitor al României raportat la paritatea puterii de cumpărare s-a apropiat de cel al Ungariei, iar anul trecut l-a depăşit. Această performanţă indică faptul că România se află pe o traiectorie ascendentă în ceea ce priveşte puterea economică şi nivelul de trai al populaţiei, demonstrând beneficiile măsurilor luate de guvernul PSD în sprijinul creşterii economice şi al prosperităţii sociale.
Pe termen lung, România a făcut paşi importanţi în reducerea decalajului economic faţă de alte ţări europene. De la aderarea la UE, când avea un PIB pe cap de locuitor sub 40% din media UE, România a reuşit să ajungă acum la 78%.