Plafonarea gândită de PSD a adus beneficii pentru toată lumea: consumatori, companiile din energie şi stat

Plafonarea gândită de PSD a adus beneficii pentru toată lumea: consumatori, companiile din energie şi stat

Schema de plafonare a energiei, introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi prelungită până la 1 aprilie 2026, a împiedicat o explozie a preţurilor, a dus la reducerea inflaţiei şi le-a oferit consumatorilor casnici şi economici predictibilitate privind sumele plătite. Activitatea companiilor din domeniul energiei nu a fost afectată, ci au înregistrat profituri importante.

Taxa de solidaritate pe care companiile o plătesc şi care susţine schema de plafonare nu a avut niciun efect negativ, înregistrându-se creşteri substanţiale ale profitului pentru companiile cu acţionariat de stat sau cele private. Majorarea veniturilor s-a realizat atât la nivelul anului 2023, cât şi în cazul companiilor care au anunţat rezultatele de pe primul trimestru din 2024.

Plafonarea nu a împiedicat firmele să facă profituri mari

Potrivit rezultatelor raportate, Hidroelectrica SA a înregistrat în 2023 un profit de 6,35 miliarde de lei, cu 44% mai mult faţă de anul precedent. În 2022, compania obţinuse un profit de peste 4,3 miliarde de lei.

Şi Grupul Electrica, distribuitor şi furnizor de energie, a înregistrat progres, anunţând o creştere cu 11% a profitului net pe anul trecut comparativ cu 2022, până la 620,4 milioane lei în 2023. Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari jucători din acest segment de piaţă, cu o cotă totală de 16,61% si de 10,25% in regim concurential, conform ultimului raport ANRE disponibil.

De asemenea, Romgaz a înregistrat în 2023 un profit net preliminat de 2,81 miliarde lei, în creştere cu 10,42% comparativ cu anul anterior, conform datelor transmise Bursei de Valori Bucureşti. Totodată, potrivit raportului trimestrial aferent perioadei ianuarie-martie 2024, profitul net a crescut semnificativ, la 1,25 miliarde de lei, fiind cu peste 28% mai mare raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

Energia rămâne o industrie cu profituri-record

Cifre pozitive se înregistrează şi în mediul privat. Din datele colectate de Termene.ro, care preia bilanţurile firmelor depuse la Agenţia Naţională de AdministrareFiscală (ANAF), reiese că firmele din energie, domină topul celor mai mari profituri pe anul 2023. Sursa amintită precizează că liderul clasamentului este Martin Oil Energy SRL, acţionarul principal al Tinmar Energy SA, unul dintre cei mai mari traderi de energie din România. Compania a realizat în 2023 un profit de 417,8 milioane de lei. Iar locul secund este ocupat tocmai de Tinmar Energy, al cărui obiect de activitate este comercializarea energiei electrice, şi a înregistrat anul trecut un profit de 311 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, Grupul grec PPC, care a achiziţionat în octombrie 2023 operaţiunile Enel din România, a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 86 de milioane de euro, în creştere cu 68,6% faţă de primele trei luni din 2023. Oficialii companiei au precizat că acest avans se bazează pe adăugarea operaţiunilor din ţara noastră şi contribuţia mai mare a activităţii de distribuţie ca urmare a preluării clienţilor Enel din România.

Afla mai multe desprepsdenergie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt