Contextul economic favorabil din România asigurat de PSD prin menţinerea unui mediu stabil de afaceri şi creştere sustenabilă prin investiţii continuă să producă efecte benefice pentru români. La 1 iunie, preţul combustibililor a scăzut sub pragul de 7 lei/litrul de benzină, acesta ajungând la nivelul înregistrat înaintea pornirii războiului din Ucraina.
Astfel, liderul pieţei de distribuţie de combustibili din România, compania Petrom, a efectuat, în primul week-end din luna iunie, a 9-a ieftinire consecutivă a preţurilor din ultimele două luni şi a 13-a din acest an. La unele staţii Petrom, benzina standard a scăzut sub 6,95 lei/litru, iar motorina standard la 7,02 lei/litru.
Combustibilii, aproximativ la nivelul de preţ dinaintea atacării Ucrainei de către Rusia
Pe ansamblul lunii mai, preţul motorinei scăzuse deja cu 28 de bani, în timp ce cel al benzinei cu 32 de bani pe litru. Benzina şi motorina au ajuns astfel aproximativ la nivelul de preţ înregistrat în februarie 2022.
Faţă de luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 18,5 lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile.
În cazul motorinei standard, preţul mediu al unui litru s-a diminuat cu 3,5%, adică un plin (50 de litri) costă astăzi cu 13 lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile.
România, printre liderii europeni la cele mai mici preţuri la combustibili
Datele arată că în această perioadă, România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria şi Malta. În cazul motorinei, ţara noastră este situată pe locul 4 între statele UE în ceea ce priveşte cel mai mic preţ la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Lituania şi Malta.
În prezent, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a reuşit să îsi onoreze promisiunile pentru creşterea nivelului de trai al românilor. Majorează, pe de o parte, veniturile românilor, iar în paralel susţine reducerea cheltuielilor familiilor, prin plafonarea preţurilor la alimente şi energie, care duce la eliminarea speculei şi ţinerea sub control a inflaţiei.
Un alt pas semnificativ este creşterea cu peste 12% a salariului minim brut de la 1 iulie, până la 3.700 de lei lunar. Majorarea de circa 400 de lei lunar este un pas semnificativ în strategia PSD de adoptare a salariului minim european, începând cu 1 ianuarie 2025.