Investiţiile publice au devenit motorul principal de creştere economică sub guvernarea PSD

Investiţiile publice au devenit motorul principal de creştere economică sub guvernarea PSD

În numai un an de la preluarea madatului, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a schimbat radical economia României. Pentru prima dată după mulţi ani, investiţiile au contribuţia principala la creşterea economică, ţara noastră numărându-se printre statele membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar în 2023. Contribuţia la formarea PIB-ului este de 26,9%, cea mai mare din ultimii 11 ani. Pentru 2024, Guvernul condus de Marcel Ciolacu merge în aceeaşi direcţie, cu investiţii publice duble faţă de perioada guvernării de dreapta şi cu 60% mai mari decât anul trecut.

În 15 iunie 2023, atunci când a preluat mandatul de Prim Ministru, una dintre promisiunile făcute de Marcel Ciolacu a fost aceea de a implementa modelul economic bazat pe investiţii şi patriotism economic.

”În plan economic, cred cu tărie că trebuie să schimbăm perspectiva, trebuie să începem să producem mai mult şi mai bine aici, la noi acasă, cu bani europeni. Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import într-o economie bazată pe producţie. Vom avea o creştere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă şi vom creşte exporturile. Avem 250 de miliarde de lei pregătiţi pentru investiţii în următorii ani, bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii”, era promisiunea făcută de Marcel Ciolacu, în 15 iunie 2023, atunci când a preluat mandatul de Prim Ministru.

Viziunea pentru România este bazată pe investiţii şi patriotism economic

După preluarea mandatului de Premier, declaraţiile au fost puse în practică. O arată valoarea totală record a investiţiilor publice anul trecut, de 101 miliarde lei, atestată prin execuţia bugetară. O sumă cu 11 miliarde de lei mai mare decât deficitul bugetar, care probează şi lipsa de fundament a celor care au criticat împrumuturile asumate de Executiv.

Transpunerea Viziunii pentru România în realitate este demonstrată şi de rezultate tangibile. Potrivit datelor Eurostat, în 2023, ţara noastră a avut cea mai ridicată pondere a investiţiilor productive (formării brute de capital fix) în PIB din ultimii 11 ani. Mai exact, investiţiile productive în economia românească au reprezentat în anul 2023 o sumă agregată de 87,3 miliarde euro, adică 26,9% din PIB (locul 2 în UE27, după Cehia, cu 27,0% din PIB). Sunt investiţii productive mai mari cu 13 miliarde euro decât în anul 2022 şi cu 70% mai mari decât în timpul guvernării de dreapta din anul 2020.

Faptul că 2023, pentru prima dată după mulţi ani, a fost anul modelului economic bazat pe investiţii, este confirmat şi de Banca Naţională a României (BNR). În ”Raportul asupra inflaţiei”, dat publicităţii în luna mai, analiştii BNR arată că ” investiţiile productive au avut un parcurs remarcabil, o premieră în ultimii ani, şi o contribuţie la creşterea economică de 3,6 puncte procentuale, peste cea a consumului populaţiei, de 2,2 puncte procentuale”.

Accelerarea investiţiilor promovate de Guvernul PSD continuă şi in 2024

În 2024, Guvernul condus de Marcel Ciolacu merge în aceeaşi direcţie şi va creşte valoarea investiţiilor. PSD prevede că peste 120 de miliarde de lei de la bugetul naţional şi din fonduri europene vor fi alocate lucrărilor de infrastructură publică. Suma reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. Astfel, România se apropie de ţinta de 10% din PIB, anunţată de premierul Marcel Ciolacu încă din mai 2023.

De altfel, ultima execuţie bugetară arată că valoarea investiţiilor publice a atins în luna mai valoarea record de 47 de miliarde de lei, fiind mai mari cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din această sumă, un procent de 66% vin din fonduri europene. De altfel, prin alocarea resurselor necesare din partea guvernării PSD, a fost eliminat şi riscul de a pierde bani europeni.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulţi primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană şi a reuşit, în actuala guvernare, să ducă absorbţia de fonduri europene la peste 97%.

Afla mai multe desprecresterebnr
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt