GRAFICE. PSD arată beneficiile nete ale integrării României în UE

GRAFICE. PSD arată beneficiile nete ale integrării României în UE

Partidul Social Democrat a avut contribuţia esenţială la cele 2 momente cruciale pentru destinul României post-Revoluţie: aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO. Aceste două evenimente au adus modernizarea economiei şi a societăţii româneşti.

Creşterea economică şi bunăstarea, dezvoltarea resursei umane şi a infrastructurii, convergenţa reală şi reducerea decalajelor sunt tot atâtea procese ce reflectă efectele de multiplicare ridicate aduse de integrarea în Uniunea Europeană.

România în afara UE ar fi însemnat intrarea în cercul vicios al subdezvoltării, rămânerea în periferie şi creşterea decalajului faţă de ţările dezvoltate din UE. Beneficiile nete ale aderării şi integrării României în UE sunt evidente.

  1. Integrarea în UE a adus bunăstare şi creştere economică. România în afara UE ar fi avut o rată de creştere economică medie anuală cu 2 pp mai mică în perioada 2007-2023, dacă avem în vedere şi efectul multiplicator). PIB-ul României ar fi fost de 1.126 miliarde lei, faţă de 1.606 miliarde lei în anul 2023. Adică cu 480 miliarde lei mai mic.

  1. Integrarea în UE a adus convergenţă economică reală. România în afara UE ar fi însemnat o convergenţă redusă – am fi fost pe ultimul loc între ţările actual membre UE. În loc să fim la 78% din PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare (EU27=100), (în faţa Ungariei, Croaţiei, Letoniei, Slovaciei, Greciei şi Bulgariei), am fi fost la 59%, pe ultimul loc, în urma Bulgariei (64%) şi a celorlalte ţări integrate în UE.

  2. Integrarea în UE a însemnat absorbţia de fonduri europene, ceea ce a condus la investiţii mari în economia României. Astfel, au crescut cu peste 266 miliarde lei investiţiile publice din România finanţate din fonduri europene nerambursabile.

  1. Integrarea în UE a însemnat un efect net de creştere a comerţului, investiţiilor şi crearea de locuri de muncă. România integrată în UE are un număr mediu de salariaţi de 5.258.600 persoane, cu 683.618 mai mult decât ar fi existat într-o Românie în afara UE.

  1. Integrarea României în UE a adus bunăstare pentru salariaţii români. Prin creşterea economică redusă şi investiţiile mai mici, salariaţii români ar fi obţinut un câştig salarial mediu net mai mic cu 1989 lei faţă de situaţia din prezent.

  1. Integrarea României în UE a adus câştiguri de bunăstare pentru salariaţii români cu venituri mici. Prin creşterea economică redusă şi investiţiile mai mici, salariaţii români ar fi obţinut un salariu minim brut mai mic cu 976 lei faţă de cel din prezent.

  1. Integrarea României în UE a adus câştiguri de bunăstare pentru pensionarii români. Prin creşterea economică mai ridicată, încasările mai mari la buget şi crearea mai multor locuri de muncă urmare a integrării în UE, pensia medie este mai mare cu 61% faţă de cea existentă într-o Românie în afara UE.

  1. România în afara UE ar fi însemnat 2.484.000 de români săraci în plus faţă de situaţia din anul 2023. Integrarea în UE a adus românilor creşteri de putere de cumpărare cuprinse între 28% şi 50%, faţă de situaţia existentă în România în afara UE.

  1. Post-aderare, România a beneficiat de la Uniunea Europeană de o finanţare totală netă de 65 miliarde euro = Sume totale primite de la Comisia Europeană (compuse din fonduri de pre-aderare, fonduri aferente Cadrului Financiar Multianual 2007-2013, Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 şi NextGenerationEU 2021-2023) - Sumele totale ce reprezintă contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. Astfel, România este un beneficiar net al bugetului comunitar, în condiţiile în care finanţarea totală primită de la Comisia Europeană este de 3 ori mai mare decât contribuţia naţională plătită la bugetul Uniunii Europene. România este unul dintre principalii beneficiari ai Politicii de Coeziune a Uniunii Europene, situându-se pe locul 5 ca alocare financiară şi pe locul 4 ca sume încasate până acum.

Adâncirea integrării României în UE va conduce la modernizarea României, ţara noastră devenind pe termen mediu cea mai puternică din punct de vedere economic şi geopolitic dintre ţările din Europa Centrală şi de Sud- Est.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulţi primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană şi a reuşit, în actuala guvernare, să ducă absorbţia de fonduri europene la peste 97%.


 

Afla mai multe desprepsdbeneficiiue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt