De ce susţine PSD plafonarea manoperei la service pentru reparaţiile pe RCA

De ce susţine PSD plafonarea manoperei la service pentru reparaţiile pe RCA

PSD şi-a asumat sprijinirea celor 9 milioane de asiguraţi RCA din România care spun că este nevoie de preţuri de referinţă, plafonate, pentru reparaţiile auto, dar şi pentru costurile de închiriere a „maşinilor de schimb” oferite de unele service-uri.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu protejează în acest fel românii de scumpirile excesive, în unele situaţii preţurile practicate la reparaţii prin efectul poliţelor RCA fiind pur speculative. S-a ajuns astfel ca în unele cazuri, simpla vopsire a unei portiere să coste peste 1.000 de lei.

Practic, prin fixarea unui tarif maxim pe oră pentru astfel de servicii, atelierele auto care depăşesc acest plafon vor fi obligate să ajusteze preţurile pentru a se încadra în limita stabilită.

Conform celui mai recent studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), 89% dintre şoferi spun că ar fi util să existe date publice privind preţurile de referinţă la reparaţiile auto. În prezent, numărul poliţelor RCA din România este de circa 10 milioane.

90% dintre asiguraţii RCA vor şi tarife de referinţă pentru servicii rent-a-car

Sondajul IRES arată şi că peste 90% dintre asiguraţii RCA vor şi publicarea anuală, cu titlu informativ, a unor tarife de referinţă pentru servicii de tip rent-a-car, adică pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA pe perioada reparaţiei celor avariate.

Prin existenţa acestor tarife de referinţă, atât asiguratorii, cât şi asiguraţii cred că pot fi evitate excese precum facturi trimise la decontare, de către service-uri, în care costul reparaţiei malinii este mai mic decât pentru maşina oferită la schimb. 

În 2023 s-au stabilit recorduri pe daune şi manopera pentru reparaţii

Dauna medie plătită în baza poliţelor RCA a crescut semnificativ în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei, iar preţul manoperei, conform Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), a crescut în medie cu 36% între 2020 şi 2023.

Asigurătorii au plătit anul trecut în baza poliţelor RCA despăgubiri record de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar şi 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

Preţurile mari din service-urile auto îi fac pe români să opteze pentru poliţe CASCO, în speranţa că vor economisi bani. Piaţa asigurărilor auto facultative a crescut cu 16% faţă de anul 2022, potrivit celor mai recente date ale ASF.

(Comunicat de presă)

Afla mai multe desprepsdplafonarerca
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt