BNR reconfirmă: prin plafonare, PSD a adus inflaţia de la două cifre la sub 6%

BNR reconfirmă: prin plafonare, PSD a adus inflaţia de la două cifre la sub 6%

Plafonarea a adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de bază şi la energie de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu au fost principalele măsuri care au dus la scăderea inflaţiei, arată cel mai nou raport al BNR, publicat la 13 mai. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia a scăzut la 5,9% în luna aprilie.

(Comunicat de presă)

Conform datelor, scăderea inflaţiei a fost determinată în primul trimestru 2024 de măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază, de corecţii ale preţurilor mărfurilor agroalimentare, precum şi de dinamica în scădere a preţurilor importurilor, arată BNR.

În plus, cele mai recente analize indică o creştere semnificativă a economiei în prima parte a anului 2024 în raport cu trimestrul IV al anului trecut, creşterea producţiei industriale şi o îmbunătăţire a consumului privat.

Ţinerea sub control a preţurilor la alimente şi energie, baza pentru scăderea inflaţiei

În lipsa măsurilor de plafonare introduse de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, rata inflaţiei ar fi continuat să aibă, aşa cum s-a întâmplat în 2022 şi în prima jumătate a anului trecut, două cifre, şi nu una, ca în prezent.

Atât rapoartele BNR, cât şi datele INS confirmă politica economică a PSD de intervenţie prin plafonare pe două componente ce contribuie cu circa 80% la determinarea ratei generale a inflaţiei: alimentele şi energia. Guvernul PSD a ajutat românii să ţină sub control cele mai importante cheltuieli din bugetul unei familii.

BNR susţine, ca şi în rapoartele precedente din august şi noiembrie 2023 şi februarie anul acesta, faptul că politicile PSD pentru protejarea românilor au fost soluţia potrivită prin care inflaţia a fost redusă. Economia românească a înregistrat o creştere sustenabil, în timp ce o mare parte dintre ţările europene traversează o perioadă dificilă.

 

Afla mai multe desprebnrinflatie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt