Alegerile locale conformă că PSD rămâne principala forţă politică a ţării: scor dublu la judeţe în faţa PNL

Alegerile locale conformă că PSD rămâne principala forţă politică a ţării: scor dublu la judeţe în faţa PNL

Rezultatele preliminare, conform datelor centralizate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) la 10 iunie, arată clar că Partidul Social Democrat este formaţiunea care a reunit cele mai multe opţiuni în rândul românilor.

Pentru alegerile din 2024, PSD a adunat cu peste 700.000 mai multe voturi decât în 2020. Conform datelor oficiale ale Biroului Electoral Central (BEC), s-au prezentat la urne 50,2% dintre români, ceea ce înseamnă 9.043.191 de persoane din populaţia totală cu drept de vot.

Votul politic al românilor este fără echivoc: PSD câştigă cu 13 consilii judeţene peste partenerul de alianţă, PNL

Social democraţii i-au convins pe români ca sunt alegerea potrivită pentru următorii patru ani prin politicile implementate de PSD atât la nivel naţional, de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu, cât şi la nivel local. Raportat la alegerile locale precedente, din 2020, rezultatele preliminare arată o creştere a numărului de poziţii obţinute la conducerea judeţelor sau la primăriile din oraşe, comune şi sate.

Partidul Social Democrat a câştigat alegerile. Tot ce am obţinut astăzi reprezintă încrederea pe care ne-au dat-o românii, dar şi munca fiecăruia dintre colegii noştri. Votul dat astăzi a confirmat că am guvernat bine într-o perioadă complicată, iar măsurile luate de PSD la guvernare au fost apreciate de către români. PSD a obţinut un scor mai bun în comparaţie cu alegerile din 2020. Vom avea mai multe Consilii Judeţene, mai mulţi primari în municipii reşedinţă de judeţ, mai mulţi primari în oraşe, în comune şi mai mulţi consilieri judeţeni şi locali”, a declarat, imediat după închiderea secţiilor de votare, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Judeţe importante câştigate de social-democraţi de la PNL

Astfel, PSD a câştigat cele mai multe dintre consiliile judeţene din ţară, potrivit rezultatelor preliminarii ale AEP. Social-democraţii şi-ar adjudeca 25 de consilii, cu 5 mai multe decât obţinuse în 2020.

La precedentul scrutin local, PSD a câştigat 20 Consilii Judeţene pe care şi le-a păstrat pe parcursul celor patru ani. Este vorba despre Argeş, Bacău, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Galaţi, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vâlcea. În 19 dintre acestea, social-democraţii păstrează conducerea şi după alegerile din 9 iunie, excepţia fiind Botoşani, la o diferenţă de numai câteva sute de voturi.

În schimb, PSD a obţinut şefia a şase noi Consilii Judeţene, între care şi unele care reprezentau un important fief liberal. În Timiş noul preşedinte este Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, care l-a învins pe actualul şef al CJ, fostul liberal Alin Nica, iar în Caraş-Severin PSD a obţinut un succes categoric prin Silviu Hurduzeu (PSD) în faţa lui Romeo Dunca (PNL).

Un alt succes important pentru social-democraţi este cel din judeţul Prahova. Virgil Nanu l-a învins pe Iulian Dumitrescu, cel supranumit ”Baronul Lamborghini”, cu aproape 10 procente, potrivit rezultatelor provizorii.

De asemenea, în Suceava, tânărul deputat Gheorghe Şoldan, de numai 33 de ani, l-a detronat pe veteranul liberal Gheorghe Flutur, care părăseşte şefia CJ după trei mandate.

Mergând mai departe, în Maramureş Gabriel Zetea l-a învins pe liberalul Gabriel Bogdan Şteţco, şi, cum social-democratul Doru Dăncuş va fi noul primar la Baia-Mare, pentru prima dată în istoria post-decembristă principalele funcţii din judeţ sunt ale PSD.

În ceea priveşte posturile de consilieri judeţeni, candidaţii PSD au fost pe prima poziţie, cu 33% dintre voturile exprimate la nivel naţional.

Succes zdrobitor al PSD şi în ceea ce priveşte localităţile ţării

Votul politic în favoarea PSD este confirmat şi de rezultatele din oraşe, comune şi sate. Astfel, potrivit Biroului Electoral Central (BEC), luni seara, la ora 20, pentru consiliile locale s-au obţinut următoarele procente: PSD – 38,55%, PNL – 30,19%, AUR – 8,91%, UDMR – 6,38%, Alianţa Dreapta Unită – 2,77%. Participarea la vot a fost de 54,68%, urmând a fi ocupate 33.722 de mandate de consilieri locali. Voturile valabil exprimate pentru consilii locale au însumat 5.145.165.

De asemenea, potrivit BEC, rezultatele parţiale pentru primari arată astfel: PSD – 41,45%, PNL – 33,48%, AUR – 5,88%, UDMR – 5,47%, Alianţa Dreapta Unită – 2,62%. Vor fi distribuite 2.759 mandate de primari, după numărarea a 5.185.491 voturi.

 

Afla mai multe desprepsdalegeri locale
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt