Un nou studiu confirmă efectele politicilor PSD care susţin creştere economică

Un nou studiu confirmă efectele politicilor PSD care susţin creştere economică

În ultimii ani, multe ţări din Europa, dar şi la nivel global se confruntă cu o stagnare sau, mai rău, cu o scădere a creşterii economice. PSD a reuşit, prin politicile economice şi sociale implementate, să conducă România spre una dintre cele mai mari creşteri economice la nivelul Uniunii Europene.

Dacă la nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană previzionează o creştere de doar  0,9%, pentru avansul economiei româneşti în 2024, Bruxelles-ul estimează o creştere de până la 2,9%.

Această estimare este reconfirmată şi de ultimele date publicate de iBanFirst, furnizor global de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii. Conform acestora, economia României va creşte cu 2,7%, susţinută de investiţiile publice şi consumul privat. Inflaţia va oscila în jurul valorii de 5%, iar cursul RON/EUR se va menţine relativ stabil.

Deşi inflaţia apasă încă greu pe buzunarele românilor, perspectivele analiştilor privind evoluţia economiei româneşti sunt pozitive. Astfel, se estimează că PIB-ul va avea o creştere medie anuală de circa 4% în următorii 10 ani.

Analiştii preconizează că majoritatea economiilor vor opera sub potenţialul lor în 2024 şi în anii următori. Această rată de creştere mai scăzută decât în trecut reflectă însă o încetinire la nivel global, care afectează şi România.

Cu toate acestea, iBanFirst România consideră că progresele semnificative în ceea ce priveşte creşterile venitului mediu net au potenţialul de a stimula economia pe termen lung.

Informaţiile comunicate de iBanFirst se alătură concluziilor studiului recent publicat de Friedrich-Ebert-Stiftung România.„Reglementările preţurilor la energie şi alimente au venit într-un context în care creşterea preţurilor ameninţa să afecteze în mod catastrofal nivelul de trai al populaţiei României, reacţia guvernului fiind aliniată la a celorlalte autorităţi naţionale din Uniunea Europeană,” arată cei de la F.E.S. România.

Pe fondul seriei de crize globale, valoarea coşului de consum a crescut semnificativ în toată această perioadă. În absenţa reglementărilor promovate de PSD în coaliţia de guvernare, datele statistice arată că valoarea din prezent a coşului de consum pentru un trai minim decent ar fi fost mai mare cu 1.118 lei lunar. 

 

Afla mai multe desprepsdpibcreştere economicăue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt