Autorităţile române ar trebui să se preocupe mai degrabă de reglementarea mai bună a lucrului de acasă, în loc să adopte proiecte cum este cel pentru acordarea de patru zile libere părinţilor care au copii până la opt ani, a declarat la Prima News specialistul HR Doru Dima.
„În loc să reglementăm partea de lucru de acasă mult mai bine, ne ocupăm de lucruri care oricum se întâmplă astăzi. Fiecare angajat îşi poate lua în fiecare lună câte o zi de concediu. Copilul trebuie să stea lângă părinte, îi este mult mai bine, dar, pe de altă parte, trebuie să ne uităm un pic şi la ce generează lucrurile astea. E foarte frumos să lucrezi de acasă şi să-ţi doreşti să te duci la serviciu. Noi vrem să aducem atât de multă protecţie angajatului de zici că e cea mai oprimată categorie. O să fie o legislaţie pe care angajatorii o vor sări”, a arătat Doru Dima.
Referitor la abuzurile asupra angajaţilor, care sunt extrem de frecvente în România, Dima a spus că acestea ar trebui raportate de către victime.
„Companiile care-şi abuzează angajaţii să se gândească că şi-aşa e foarte puţină forţă de muncă. Angajaţii ar trebui să raporteze aceste abuzuri, să-şi înregistreze şeful şi să-l confrunte”, a precizat specialistul.
El consideră că şi până acum angajatele cu copii bolnavi îşi puteau lua liber să aibă grijă de aceştia.
“Este frumos să lucrezi de acasă, dar să ridice mâna o mămică ce nu şi-a dorit să se întoarcă la treabă după câteva luni după ce a născut sau după un an. Instinctul matern este fabulos, este foarte important să stea alături de copii, mai ales când sunt foarte mici pentru că atunci fac de toate. Dar, pe de altă parte, trebuie să ne gândim un pic şi la sănătatea noastră pentru că până la urmă mămicile care erau cu copii bolnavi oricum îşi luau liber, iar angajatorul care refuza acest lucru îşi pierdea acel angajat. Lucrurile arată altfel din perspectiva a ceea ce înseamnă să îţi păstrezi angajaţii într-o organizaţie”, a explicat specialistul în resurse umane.