Judecătorii CCR sunt numiţi de 30 de ani pe criterii politice şi nu de competenţă, ca dovadă deciziile contradictorii pe aceeaşi speţă, a declarat la Prima News deputatul USR Victor Ilie, referindu-se la decizia aşteptată în cazul legii pensiilor speciale.
„Din păcate, singurii responsabili pentru calitatea judecătorilor de la CCR sunt PNL şi PSD şi foştii preşedinţi care i-au numit. Nu ştim ce să aşteptăm de la aceşti judecători care iau de multe ori decizii contradictorii. Concluzia este una singură – guvernul PNL PSD pune în pericol aceste jaloane din PNRR prin incompetenţă. Avem o absorbţie de 20 la sută din PNRR, 6 miliarde de euro stau la BNR şi o să-i dăm înapoi, pentru că nu sunt cheltuiţi”, a spus deputatul.
El a insistat asupra necesităţii digitalizării spitalelor, pentru a scădea nivelul furturilor din unităţile sanitare.
„Digitalizarea spitalelor ajută la prevenirea furturilor, iar bolnavii nu vor mai fi nevoiţi să-şi cumere singuri medicamente de bază care lipsesc. Dar probabil că nu vrem digitalizarea ca să putem fura în continuare. Alt jalon din PNRR este prevenirea abandonului şcolar, dar este dificil de atins, pentru că sub jumătate din cei înscrişi în clasa pregătitoare ajung să dea BAC-ul”, a arătat Ilie.
Senatorul PSD Bogdan Matei a invocat complexitatea reformelor cerute în PNRR pentru a justifica întârzierile.
„La pensiile speciale aşteptăm încă răspuns de la CCR, ceea ce înseamnă iar timp pierdut. Dacă CCR declară toată legea neconstiuţională şi nu doar parţial, va fi şi mai complicat, şi mai mult timp pierdut. Criticile aduse la legile educaţiei au fost nefondate, CCR le-a declarat constituţionale şi au intrat în vigoare. Legea învăţământului preuniversitar prevede şi şcoli verzi, care pot fi făcute din fondurile atrase, prevede măsuri pentru combaterea abandonului şcolar şi atragerea resursei umane către zonele rurale”, a spus Matei.
El şi-a exprimat convingerea că există un draft al legii salarizării unitare la Ministerul Muncii, în baza căruia care se discută cu sindicatele şi societatea civilă.
„În 2023 România nu a absorbit fondurile pentru care am semnat cu UE. Sunt multe domenii în care nu avem capacitatea să facem proiecte şi programe. Totuşi, nu vom rata nimic din PNRR chiar dacă va trebui să mai mergem la Bruxelles să mai cerem amânarea unor termene”, a subliniat senatorul PSD.