PSD susţine alinierea veniturilor românilor la media salariilor europene

PSD susţine alinierea veniturilor românilor la media salariilor europene

PSD a anunţat creşterea salariului minim la 3.700 lei, începând de la 1 iulie 2024. Acesta este un pas premergător către implementarea, de la 1 ianuarie 2025, a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, obiectiv asumat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. 
Avantajul major al salariului minim european constă în faptul că va fi ajustat în funcţie de salariul mediu brut din ţară, prin indexări periodice care să asigure că nivelurile de salarizare rămân actualizate.
În acelaşi timp, se urmăreşte apropierea de media salariilor din Europa, odată cu avansul economic al României. Mai exact, în vederea alinierii la precondiţiile de introducere a salariului minim european, valoarea acestuia trebuie să fie de 50% din salariul mediu net. Creşterea anunţată de Guvernul PSD de la 1 iulie indică, încă o dată, faptul că politicile salariale din România sunt, începând cu anul în curs, aliniate cu modelul european. 
PSD introduce pentru românii salarii mai mari, diferenţiate în funcţie de vechime şi nivelul de studii
Majorarea de către PSD a salariului minim generează rezultate pozitive în economie şi are impact asupra creşterii nivelului salariilor medii. Efectul direct al acestor măriri în lanţ sunt vizibile în menţinerea diferenţierilor de vechime, nivelul de studii şi experienţă între angajaţi.
O altă regulă importantă a salariului minim european îi va viza pe angajaţii care au o vechime de cel puţin 24 de luni, pentru care va exista obligatoriu o creştere. 
Mai exact, începând cu 1 ianuarie 2024, dacă un angajat lucrează timp de doi ani pentru salariul minim, angajatorul său este obligat să îi ofere, după 24 de luni, o creştere peste pragul minim. Cum salariul minim va creşte constant, datorită implementării mecanismului european, automat vor creşte şi veniturile salariatului.
Salariul minim european creşte salariul mediu net din România, şi invers
Mecanismul european pe care PSD îl implementează în acest an în România presupune o creştere automată şi previzibilă a salariului minim, având ca termen de referinţă salariul mediu pe economia naţională. Creşterea se aplică însă şi în sens invers, adică un salariu minim mai mare va conduce şi la o creştere a salariului mediu net.
Potrivit datelor statistice, salariul mediu net anual din România s-a mărit cu 20%, în 2023, dublu faţă de inflaţie şi cu cel mai mare ritm din ultimii 10 ani. Veniturile au crescut o dată cu majorarea salariului minim, care a făcut un salt net de 36% anul trecut.
Ţinând cont că aproape 2 milioane de angajaţi din România sunt plătiţi cu salariul minim, adică circa 30% din forţa de muncă activă, creşterea salariului minim determină o creştere a salariului mediu anual.

Afla mai multe desprepsdvenituriromanieuropa
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt