Manifestaţii împotriva extremei drepte în Olanda, după victoria lui Wilders în alegerile legislative care a stupefiat establishmentul olandez

Manifestaţii împotriva extremei drepte în Olanda, după victoria lui Wilders în alegerile legislative care a stupefiat establishmentul olandez

Aproximativ 1.000 de persoane au manifestat joi la Utrecht (vest) în semn de protest faţă de victoria-surpriză a candidatului extremei drepte Geert Wilders în alegerile legislative olandeze de miercuri, strigând ”Nu sunteţi singuri!”, iar altă manifestaţie împotriva formaţiunii de extremă dreapta a avut loc joi seara la Amsterdam, relatează AFP.

Membri ai unor partide de stânga au organizat manifestaţia de la Utrecht, ”pentru a le arăta olandezilor că noi nu abandonăm niciodată pe nimeni şi că luptăm pentru drepturile fiecăruia”, potrivit organizatorilor.

Geert Wilders a stupefiat establishmentul olandez obţinând 37 de mandate în Parlament, iar formaţiunea sa a devenit de departe cel mai important partid în Legislativ.

În pofida faptului că Geert Wilders şi-a atenuat declaraţiile cele mai dure împotriva islamului în campania electorală, manifestul partidului Libertăţii (PVV) îndeamnă la interzicerea moscheilor şi Coranului.

 

O studentă siriană la Jurnalism, Judy Karajoli, în vârstă de 25 de ani, declară că succesul electoral al lui Geert Wilders i-a cuzat ”o mare frică, pentru că PVV este un  partid deschis rasist care vrea să «dezislamizeze» ţara”.

”LIBERTATE ŞI TOLERANŢĂ”

Judy Karajoli declară că mulţi dintre prietenii săi sunt refugiaţi care deţin permise de sejur şi care se tem de-acum cu privire la viitorul lor.

PVV anunţă în acest manifest că aceste permise de sejur urmează să fie anulate, pentru că ”unele părţi ale Siriei sunt acum sigure”.

”Ştiu, aşadar, ce înseamnă să fugi de război pentru a te refugia într-o ţară sigură, dar acum nu ne mai simţim în siguranţă”!, declară ea AFP.

”Am venit aici pentru libertate şi toleranţă, pentru un loc în care fiecare poate face ceea ce vrea”, declară AFP un inginer de software egiptean, Haahmed Hassan, în vârstă de 30 de ani.

”Atunci când văd un partid încercând să facă această mai puţin şi nu mai mult sigură, acest lucru mă face să-mi fie frică”, subliniază el.

În urma victoriei extremei drepte în alegerile legislative - a cărei amploare a surprins până în afara Olandei -, pe liderul acesteia islamofob Geert Wilders îl aşteaptă o sarcină grea.

Geert Wilders este nevoit să-şi convingă rivalii să formeze o coaliţie.

PVV a obţinut 37 dintre cele 150 de mandate în Parlament - mai multe de două ori decît în 2021, potrivit rezultatelor aproape definitive.

 

Afla mai multe despreolandaalegeriextrema dreapta
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt