Guvernul vine cu noi soluţii pentru a combate specula în situaţii de criză

Guvernul vine cu noi soluţii pentru a combate specula în situaţii de criză

ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au, începând de astăzi, noi atribuţii în lupta cu speculanţii în caz de război, asediu sau alte situaţii de criză. OUG 84/2022 a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial în scopul de a proteja categoriile vulnerabile în faţa comportamentelor abuzive şi neconcurenţiale ale comercianţilor.

În caz de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, de alertă, de urgenţă sau de asediu, dar şi alte situaţii de criză, ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei devin instituţii de combatere a speculei. 
Ordonanţa interzice, în situaţii de război sau alte crize, concurenţa neloială săvârşită de unele întreprinderi faţă de altele, precum practicarea unor preţuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producţiei sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piaţa externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piaţa românească şi revânzării lor ulterioare la un preţ crescut în mod nejustificat. 
Sancţionabil va fi şi refuzul nejustificat de a furniza sau de a cumpăra bunuri sau servicii, nerespectarea clauzelor contractuale privind plata, furnizarea sau achiziţia.
Toate aceste fapte cu caracter speculativ vor putea fi verificate şi sancţionate de ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei cu sume între 50.000 lei şi 500.000 lei pentru persoane juridice şi 5.500 lei până la 11.000 lei pentru persoane fizice.

Afla mai multe desprespeculaanafanpc
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt