Guvernul ia măsuri pentru a susţine financiar agricultorii cu producţii afectate masiv de secetă

Guvernul ia măsuri pentru a susţine financiar agricultorii cu producţii afectate masiv de secetă

Guvernul Ciolacu a demarat procedurile de despăgubire pentru a urgenta transferul sumelor către cei afectaţi de seceta cumplită din agricultură.

Ministrul social-democrat al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat că fermierii afectaţi vor primi despăgubiri şi au fost demarate deja toate procedurile necesare pentru ca aceştia să intre cât mai rapid în posesia sumelor care le vor permite să reducă din pierderi şi să evite insolvenţa sau falimentul.

 

Obligatoriu trebuie să fie plătite calamităţi către fermieri. Trebuie să luăm măsuri radicale, pentru că este ai treilea an de secetă în România… Fermierii români trebuie să fie ajutaţi în această perioadă, iar datoria mea ca ministru şi a ministrului de finanţe, e să găsim sumele necesare să plătim”, a precizat Florin Barbu.

Ministrul a anunţat că există deja Comitete de Situaţii de Urgenţă pentru culturile de toamnă şi se instituie altele, similare, pentru cele de primăvară, care vor identifica zonele afectate de vremea extremă. El spune că sunt aproape 100.000 de hectare afectate.

Cred că un cuantum la suprafaţa totală calamitată pe medie ar fi undeva între 200 şi 250 euro pe hectar, ca să fim realişti, să putem ajuta fermierii români. Este un efort financiar dar trebuie să ne protejăm fermierii”, spune Barbu.

Prin sprijinul acordat de Guvern agriculturii, România a reuşit să îşi consolideze poziţia pe pieţele internaţionale de cereale, demonstrând că investiţiile şi politicile agricole eficiente pot aduce rezultate semnificative pentru economia naţională.

Aceste eforturi au crescut exporturile de cereale româneşti, în anul comercial încheiat în iunie 2024, cu 21% faţă de anul comercial 2023, chiar şi în contextul unor provocări economice globale. Astfel, potrivit datelor statistice europene, în anul comercial 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024, România a exportat 10.685.818,9 tone de cereale pe pieţele terţe, faţă de cele 8.540.075,8 tone exportate în anul precedent. Mai mult, România este lider în Uniunea Europeană la exportul de grâu dur, utilizat preponderent pentru fabricarea pastelor făinoase, dar şi la porumb.

Afla mai multe desprepsdmasuriagriculturaseceta
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt