Programele PSD de plafonare a preţurilor la alimente şi energie, dar şi măsurile de majorare a salariului minim au avut un impact pozitiv asupra buzunarelor românilor. Creşterea veniturilor a însemnat disponibilitatea de a accesa credite noi de consum, la dobânzi mai mici.
Datele BNR arată o creştere accentuată a creditelor de consum în primul trimestru din 2024, luna martie aducând un volum istoric de circa 4,2 miliarde de lei al finanţărilor noi de acest tip. Conform sursei citate, românii au accesat credite cu un miliard de lei mai mari decât în luna februarie, ceea ce înseamnă o creştere de 31,25 %. Iar dacă ne raportăm la luna martie a anului trecut, volumul este de aproape 2,5 ori mai mare, împrumuturile de consum noi ale populaţiei fiind atunci de 1,7 miliarde de lei.
Creditele de consum accesate de populaţie au dus la creşterea cifrei de afaceri din comerţ
Creditele de consum accesate de populaţie au avut ca efect creşterea cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, care reprezintă circa 60% din PIB-ul României.
Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în primul trimestru. vânzările din retail au înregistrat un progres cu 6,4% ca serie brută datorită majorării în segmentele produselor nealimentare (+12,3%), carburanti (+2,7%) şi alimente, băuturi şi tutun (+1,8%).
Totodată, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, vânzările din retail au urcat cu 5,5% comparativ cu primul trimestru din 2023, pe fondul creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,5%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%).
Românii au cheltuit mai mult, dar au putut face şi economii
Alte efecte ale creşterii veniturilor, prin politicile PSD implementate de Guvernul Ciolacu, sunt protecţia la inflaţie şi posibilitatea de a face economii.
Datele BNR arată că depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 584,458 miliarde de lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 11,4% (4,5% în termeni reali). De asemenea, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,1% faţă de luna anterioară, până la 225,944 miliarde de lei şi cu 21,8% (14,2% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.