Nicolae Ciucă este premierul pe care Klaus Iohannis l-a desemnat pentru a forma şi conduce un guvern format din PSD, PNL şi UDMR. Social-democraţii sunt marii câştigători ai negocierilor care au dus la formarea noului executiv. Vor deţine 9 portofolii. Liberalii vor da titularii pentru 8 ministere, iar UDMR pentru 3.
După ce precedenta încercare de a forma un guvern în jurul inistrului Ciucă a eşuat, Klaus Iohannis pariază din nou pe general. De data aceasta, sorţii par favorabili. PSD şi UDMR au dat mâna cu liberalii pentru a trece prin parlament un guvern care se va bucura de o largă majoritate.
Social-democraţii au fost de acord în unanimitate ca PNL să conducă Executivul în următoarele 18 luni. După această perioadă, PSD ar urma să preia funcţia de prim-ministru. La consultări, cele trei partide au mers împreună.
Dacă PNL ia funcţia de premier, PSD se alege cu ministere grele precum Finanţele, Transporturile dar şi cu Secretariatul General al Guvernului.
Lăsat pe dinafară de foştii partereri de Coaliţie, USR nici măcar nu a participat la consultările cu şeful statului.
Noua alianţă nu este însă pe placul multor liberali. Tabăra fostului preşedinte Ludovic Orban îi reproşează lui Florin Cîţu că face jocuri personale şi că s-a negociat în genunchi cu PSD-ul.
Practic, PSD va conduce 9 ministere. Multe dintre ele cheie precum: Finanţele, Apărarea, Economia, Transporturile, Agricultura, Sănătatea sau Munca. Va prelua şi unul dintre cele două ministere nou-formate, cel al Familiei, pe care ar urma să îl conducă Gabriela Firea.
PNL va prelua 8 ministere: Justiţia, condusă de Cătălin Predoiu, Fondurile Europene în frunte cu Dan Vîlceanu, Digitalizarea condusă de Florin Roman, dar şi Energia, Internele, Externele sau Educaţia conduse de aceeaşi miniştrii ca şi până acum.
UDMR a rămas cu aceleaşi portofolii: Dezvoltarea, Mediul şi Sportul, care vor fi conduse de actuali titulari: Cseke Attila, Tanczos Barna şi Eduard Novak.
Noul Executiv ar urma să fie votat joi.