Premierul Nicolae Ciucă a declarat că investiţiile sunt ''cel mai puternic medicament'' pentru economie în situaţie de criză.
"Trebuie să continuăm să modernizăm ţara şi să asigurăm copiilor noştri un viitor stabil, cu educaţie performantă, cu servicii medicale moderne, cu servicii publice de calitate, cu un mediu de afaceri care să poată oferi locuri de muncă la fel de bine plătite şi condiţii de viaţă ca în ţările din vest. Am vorbit despre criză, dar avem şi oportunităţi şi nu ne va ierta nimeni dacă le ratăm. Oglinda partidului nostru este, în acest moment, guvernarea. În acest context, investiţiile sunt cel mai puternic medicament pentru economie în situaţie de criză", a spus Ciucă, la Congresul extraordinar al PNL, unde este singurul candidat la preşedinţia partidului.
El a arătat că prin bugetul de stat a fost alocată cea mai mare sumă pentru investiţii din ultimii 30 de ani - 88 de miliarde de lei. De asemenea, Ciucă a precizat că România are disponibile aproape 80 de miliarde de euro din fonduri europene în PNRR şi cadrul financiar multianual.
"Nu vom mai avea nicio scuză dacă nu vom folosi eficient aceste fonduri pentru a duce la capăt marile proiecte din sistemul de învăţământ şi din sistemul medical, marile proiecte de investiţii în infrastructură, energie şi digitalizare. Afirm toate acestea pentru că absorbţia fondurilor europene de către România se menţine încă sub performanţa optimă. De aceea politicile liberale trebuie să menţină în centrul lor obiectivul de a creşte capacitatea de absorbţie", a spus premierul.
El a arătat că există fonduri din cadrul financiar 2014-2020 şi 2021-2027, PNRR şi PNI "Anghel Saligny".
"Toate acestea trebuie coordonate şi direcţionate astfel încât să reuşim cu adevărat să reducem diferenţele de dezvoltare între judeţe, regiuni, între rural şi urban", a afirmat Ciucă.
Acesta a punctat necesitatea adaptării şi implementării cadrului de măsuri care să ofere oportunităţi antreprenorilor, locuri de muncă românilor.
"Trebuie să avem un sistem de reglementare predictibil, guvernat de domnia legii, nu unul discreţionar, un sistem care să asigure echitate, transparenţă şi dinamism. Este nevoie, mai mult ca oricând, să ne asumăm domeniile unde putem face performanţă cu adevărat şi să performăm. Nu putem merge otova cu toate şi la final să ajungem nicăieri", a spus premierul.
El a vorbit şi despre românii din diaspora.
"Ştim cu toţii cât de mult se discută despre românii de pretutindeni care, la rândul lor, aşteaptă să fie susţinuţi prin politici concrete, prin proiecte educaţionale şi culturale, realizate la nivel interministerial, prin colaborarea cu societatea civilă şi mediul academic. Toate aceste demersuri trebuie să vizeze şi întărirea legăturilor cu comunităţile istorice româneşti şi susţinerea lor pentru păstrarea identităţii naţionale. Tuturor românilor din Diaspora le transmit că îmi doresc să se întoarcă acasă şi să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu seriozitatea, experienţa şi priceperea lor. Noi, la rândul nostru, trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a le asigura un mediu economico-social atractiv", a declarat premierul.
Nicolae Ciucă a arătat că autorităţile române ţin legătura cu românii din Ucraina, cu autorităţile ucrainene şi acordă sprijin umanitar.
"Vom continua să fim alături de ei, să le asigurăm tot ce au nevoie pentru a putea să facă faţă tragediei războiului. Suntem alături de Republica Moldova, în contact permanent cu autorităţile de la Chişinău pentru a-i sprijini să facă faţă efectelor crizei şi impactului conflictului din Ucraina. Alături de celelalte state UE, milităm pentru a le asigura susţinerea deplină a parcursului european la care s-au angajat", a adăugat premierul.
Sursa: Agerpres