Cifrele europene din Eurostat confirmă avansul economic al României

Cifrele europene din Eurostat confirmă avansul economic al României
foto: Pixabay

Datele Eurostat arată că după ce a depăşit Ungaria, România a egalat şi Polonia în ceea ce priveşte nivelul de trai al populaţiei. Este un semnal puternic al autorităţilor care au ambiţia să facă din România un lider regional din punct de vedere economic, iar românii să fie cei mai bine plătiţi salariaţi din Europa Centrală şi de Est.

PIB-ul României a depăşit 1.600 de miliarde de lei anul trecut şi a ajuns să fie cu 250% mai mare decât acum 10 ani. În 2013 aveam un PIB de 650 de miliarde de lei. Este un progres rapid, spectaculos, care face din România o campioană europeană a ritmului de dezvoltare.

 

Ţara noastră a ajuns reuşit astfel să ajungă la o valoare de 80% din media UE la valoarea PIB/cap de locuitor, egalând Polonia şi apropiindu-se de Estonia.

România a efectuat cu meticulozitate o mulţime de reforme, de reglementare sau favorabile afacerilor”, spunea Cezary Bachański, Director al Forumului Micro şi Mici Afaceri al ZPP (Uniunea Antreprenorilor şi Lucrătorilor). Acesta aprecia că România este mai atractivă decât Polonia pentru mediul de afaceri prin predictibilitatea TVA, a sistemului fiscal, mai simplu decât cel polonez, în special pentru IMM, dar şi taxarea mai redusă.

În plus, Bachański identifica şi investiţiile în infrastructura mare ca factor de creştere a atractivităţii României, cât şi aderarea la Spaţiul Schengen în transportul aerian şi maritim în luna martie a acestui an, cu perspective bune şi pentru transportul rutier.

Peste câţiva ani vor lua o bună parte din tortul din care trăim noi, polonezii”, era previziunea analistului.

Datele Eurostat relevă de asemenea că România a ajuns la finalul anului 2023 la acelaşi nivel cu Polonia şi la un alt indicator, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare.

Afla mai multe despreavanseconomieromania
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt