Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil, sâmbătă, bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) pentru anul 2021. La capătul unor dezbateri aprinse, deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 3 abţineri.
După vot, ministrul Raluca Turcan a spus că se aştepta la dezbateri aprinse în comisiile reunite, însă „astăzi, nivelul discuţiei a fost coborât mult prea jos”.
Va mai avea loc o nouă majorare a alocaţiilor?
Legea existentă în Parlament prevede două tranşe de majorare a alocaţiilor: una la 1 ianuarie şi cealaltă la mijlocul anului. În bugetul Ministerului Muncii pe 2021 sunt incluşi banii pentru majorarea alocaţiilor de la 1 ianuarie, dar nu şi pentru cea de la mijlocul anului. Ministrul Raluca Turcan sugerează că dacă Parlamentul nu va decide cumva altfel, o nouă mărirea a alocaţiilor nu va mai avea loc:
„Depinde de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativităţii majorării alocaţiilor, legea trebuie respectată”, a spus sâmbătă Raluca Turcan. „Bugetul a fost construit cu maximum de atenţie şi practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea, sumele şi în bugetul de stat, şi în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari şi decât în anul 2020, şi decât în 2019. Efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de guvern şi susţinut de noi toţi”, a explicat ministrul muncii. „În primul şi-n primul rând trebuie să vedem votul din Parlament”, a subliniat Raluca Turcan.