Bani pentru renovarea şcolilor, spitalelor, modernizarea termoficării şi infrastructură investiţi la Constanţa din fonduri europene

Bani pentru renovarea şcolilor, spitalelor, modernizarea termoficării şi infrastructură investiţi la Constanţa din fonduri europene

Prezent la o emisiune TV, viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu, a vorbit despre investiţiile în creştere în oraşul de la mare, despre proiectele de infrastructură, termoficare şi despre modernizarea de care aveau nevoie spitalele şi şcolile din oraş.

„Administraţia Chiţac şi-a propus să prelungească sezonul la mare. Iarna la mare a început să fie atractivă. Avem multe oferte de evenimente şi excursii. Oraşul Constanţa este plin de viaţă tot anul”, a declarat Rusu.

Acesta a vorbit despre necesitatea investiţiilor în sănătate şi a amintit că ani de zile pentru constănţeni cel mai bun medic a fost drumul spre Bucureşti şi că 40 de ani nu s-a investit deloc în sănătate.

“Am investit 10 milioane de euro într-un spital modular cu 52 de paturi, 10 de ATI, cu servicii pe care Constanţa nu le-a avut niciodată. De asemenea, avem semnat un contract pentru o clinică de oncologie, investiţie de 100 milioane de euro, bani europeni. Pentru prima oară în Constanţa vom avea această specializare.”

Administraţia liberală a reuşit la Constanţa să ridice foarte mult gradul de absorbţie a fondurilor europene. Investiţiile din bani europeni se ridică în prezent la 398 mil lei.

Sectoarele care au beneficiat de fonduri sunt cele din infrastructura critică a oraşului. Astfel, s-a investit în modernizarea secţiilor din spitale, în dotarea şcolilor şi construcţia de terenuri de sport, în modernizarea parcurilor şi reabilitarea străzilor. Liberalii constănţeni au atras 85 mil euro pentru renovarea şcolilor.

Oraşul este un uriaş şantier, dar oamenii vor fi cei care vor beneficia de lucrările de investiţii.

Până acum au fost schimbate peste 50% dintre conductele care transportă agentul termic în municipiul Constanţa. Pentru proiectul de reabilitare a conductelor din municipiul Constanţa, municipalitatea împreună cu societatea Termoficare Constanţa au depus la 1 februarie cereri de finanţare prin Fondul de Modernizare.

Lucrările la noul CET au demarat la început de martie, cu termen de finalizare 30.06.2026, cu valoarea contractului de proiectare şi execuţie lucrări  de 581.311.113 lei fără TVA.

Liberalii din administraţia constănţeană s-au preocupat mult de turism şi modernizarea serviciilor pentru turişti, de la cele turistice la cele oferite de oraş. Au achiziţionat 21 de autobuze electrice care vor intra treptat în circulaţie pe traseele din Constanţa, autobuze care răspund standardelor europene de transport persoane, dotate cu aer condiţionat şi rampe pentru persoanele cu dizabilităţi.

Finalul lunii aduce şi intrarea României în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime. Cele mai multe avantaje vin pe cale maritimă în privinţa transportului de mărfuri, pentru că nu vor mai exista timpi de aşteptare pentru controale iar marfa va ajunge la destinaţie mult mai rapid.

Şi din acest motiv sunt necesare investiţii în infrastructura portuară, pentru care se accesează bani europeni. Portul Constanţa a înregistrat anul trecut recorduri istorice, cu peste 22% mai multă marfă manipulată decât în 2022, în creştere aşadar de la an la an. Iar administraţia de la Constanţa este concentrată pe atragerea de fonduri pentru modernizarea portului. S-au demarat lucrări de modernizare a infrastructurii de transport în interiorul portului.

(Material susţinut de PNL)

Afla mai multe despreconstantapnlfonduriue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt