Alegeri parlamentare 2020. Înapoi în 2008. Diaspora poate stabili câştigătorul alegerilor

Alegeri parlamentare 2020. Înapoi în 2008. Diaspora poate stabili câştigătorul alegerilor

Voturile românilor din diaspora, care n-au fost contabilizate de exit-poll-ul prezentat în seara alegerilor, pot schimba clasamentul alegerilor parlamentare, câtă vreme primele estimări arată o diferenţă de doar 1,5 procente între primii comnpetitori politici. La fel s-a întâmplat în 2008, când PDL a învins PSD cu doar un mandat în plus. PDL s-a topit între timp în PNL, partid care poate trimite PSD în opoziţie după 7 ani la putere.

PSD ar fi câştigat alegerile parlamentare cu 30,5%, potrivit singurului exit-poll realizat la alegeri de către CURS Avangarde. Datele au fost raportate pentru ora 19.30. Social-democraţii şi-au mobilizat electoratul fidel şi au profitat de absenteismul masiv la urne. PSD va merge cu o propunere de premier la Cotroceni sperând că preşedintele Klaus Iohannis va respecta ierarhia scrutinului. Cele trei nume de premier vehiculate în partid sunt: Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu şi Vasile Dîncu. Totuşi, Constituţia îi lasă preşedintelui dreptul de a nominaliza un premier după bunul-plac, în condiţiile în care niciun partid nu a reuşit să strângă singur 50%.

Prin urmare, deşi pare să fi ieşit pe locul doi, la o distanţă de doar un procent şi jumătate de social-democraţi, PNL are prima şansă de a guverna şi în următorii patru ani. Şeful statului poate invoca faptul că românii au votat o majoritate de dreapta: PNL şi USR PLUS va atinge 50% ca număr de mandate după redistribuire voturilor primite de partidele care n-a trecut pragul electoral. Totuşi, PNL poate termina pe primul loc, pentru că în exit-poll nu a fost prins şi votul din ultima oră şi jumătate, când în mod tradiţional ies la urne votanţii dreptei. Prima varianta de premier a preşedintelui Klaus Iohannis rămâne Ludovic Orban. Şeful statului poate propune şi un alt nume din PNL pentru funcţia de premier, însă nu-şi doreşte să producă o scindare în partid.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt