Vicepremierul Tanczos Barna a afirmat, luni seara, că România poate înregistra o creştere economică pentru următorii 10 ani, cu condiţia ca pachetul de măsuri fiscale să fie însoţit de măsuri de stimularea economiei. Tanczos a dat asigură că îngheţarea pensiilor şi a salariilor din sectorul public nu va depăşi un an şi jumătate.
„Cu siguranţă măsurile de îngheţare a salariilor şi pensiilor trebuie să fie temporare. Nu pot fi altfel decât temporare. Veniturile cetăţenilor nu pot fi degradate an de an”, a declarat vicepremierul Tanczos Barna, adăugând că blocarea creşterii veniturilor va rămâne în vigoare „un an, un an şi jumătate maxim”.
În schimb, vicepremierul desemnat de UDMR nu a exclus posibilitatea ca nivelul TVA să rămână la 21%, dacă în timp vor creşte veniturile populaţiei, cu condiţia introducerii unor măsuri care să protejeze categoriile vulnerabile ale populaţiei.
„Teoretic, poate fi şi impozitarea progresivă o măsură de echitate socială, dar în paralel pot exista şi alte metode, precum voucherele de energie sau tichetele de masă (…) Statul trebuie să fie puternic, ferm pe partea de colectare, dar cu empatie pentru cei care vor să muncească, dar nu pot”, a apreciat vicepremierul, citat de Hotnews.ro.
„Nu ne permitem riscul de a tăia de peste tot”
Invitat să comenteze disputa dintre preşedintele Nicuşor Dan şi premierul Ilie Bolojan legată de creşterea TVA, Tanczos a spus: „Până în ultima clipă preşedintele Nicuşor Dan a insistat pentru a nu creşte TVA-ul. Fiind premierul cu responsabilităţi care trebuie să meargă în faţa Comisiei Europene, domnul Ilie Bolojan nu avea altă variantă în momentul respectiv.”
Pe termen lung, vicepremierul crede că Guvernul trebuie să vină cu măsuri de stimulare a economiei, care să vină după creşterea de taxe impusă acum.
„Riscul cel mai mare pentru România pe următorii 10 ani este ca acest pachet de măsuri să nu fie urmat de măsuri de stimulare a economiei. Nu ne permitem riscul de a tăia de peste tot şi de a lua măsuri restrictive, pro-inflaţioniste. Trebuie să vină şi susţinerea economiei naţionale (…) Azi este o certitudine că am scăpat de junk, am scăpat de pericolul de a nu ne da cineva pe caiet”, a afirmat Tanczos Barna.
El a estimat că România nu va intra în recesiune, însă creşterea economică de la finalul anului va fi una redusă. De asemenea, ANAF ar urma să crească relativ repede nivelul colectării întrucât procedul de digitalizare a instituţiei se află deja într-un stadiu avansat.
„Este începutul unei noi perioade de creştere economică pe cel puţin 10 ani. Toţi economiştii spun că este momentul pentru o relansare economică certă, dar este foarte importnat să punem bazele unei noi creşteri economice”, crede vicepremierul.
Întrebat ce crede despre criticile faţă de măsurile fiscale care au venit din partea PSD, Tanczos Barna a răspuns: „Vor fi discuţii foarte multe pe aceste pachete pentru că sunt decizii greu de luat. Pe undeva e de înţeles, încearcă să-şi păstreze electoratul în faţa pericolului AUR. E un pericol poate mai mare decât junkul pentru că venirea AUR la putere ar fi însemnat a doua zi junk.”