Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat că liderii coaliţiei au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ, precizând, după ce a enumerat problemele existente și realizările Cabinetului, că a convenit cu partenerii de coaliţie ca pînă la soluţionarea problemelor să nu îşi depună mandatul şi să îşi asume în continuare responsabilitatea de premier.
”Am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul şi să îmi asum în ontinuare responsabilitatea funcţiei de premier”, a anunţat Nicolae Ciucă.
”Decizia luată de noi trei este o decizie corectă pe care ne-o asumăm împreună. Împreună o să continuăm”, a subliniat liderul PSD Marcel Ciolacu.
”Am avut multe incendii – cu o mână am stins incendiile, cu alta am construit”, a declarat preşedintele UDMR Kelemen Hunor.
Ion Dobre, lider sindical al profesorilor din Buzău, a declarat la Prima News că indiferent de declarațiile guvernanților.
„Dacă rămân ancorați în această ofertă, este clar că nu se va stinge conflictul. Am fost deranjați că cel puțin până acum, prioritar pentru guvernanți a fost altceva. În acest moment trăim cu un venit care abia ne asigură subzistența”, a spus Dobre.
Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași, a arătat că legea de majorare a salariilor din 2010 a fost blocată de Guvern la câteva zile după ce a fost votată.
„În 2000 a fost o grevă de aproximativ o lună și în ciuda situației economice foarte proaste de atunci au fost mărite salariile cadrelor didactice semnificativ. Așteptăm respect din partea Guvernului. Reacțiile guvernanților nu fac decât să accentueze starea de revoltă pe care nu știu dacă am mai văzut-o în corpul profesoral la asemenea nivel”, a declarat Lăcustă.
Politologul Andrei Țăranu a arătat că greva din educație este un cost foarte mare pentru guvernul Ciucă și a creat o mare îngrijorare în clasa politică, începând cu președintele Iohannis, mai ales după demonstrațiile de joi.
„Cadrele didactice au fost umilite generație după generație, învățământul a fost subfinanțat ca sistem și probabil ca până ieri nimeni nu s-a așteptat să se comporte cadrele didactice ca un grup bine organizat ca să-și apere interesele”, a subliniat Țăranu.
Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a spus că nu este demn pentru nicio societate să iasă profesorii în stradă.
„Este rodul unor acumulări în timp. Parcă această categorie socio-profesională a fost tratată fără respect. Dialogul din aceste zile a fost neinspirat, nu poți să-i tratezi fără respect pe cei care formează societatea românească. Trebuie așezați profesorii într-o poziție de respect, cu autoritate profesională”, a spus Andronescu.
Oferta guvernului este nemulțumitoare pentru sindicaliști, susține deputatul USR Oana Țoiu.
„Aceeași coaliție a votat acum câteva săptămâni sporuri crescute cu 50 la sută la agențiile de stat. La negocieri a fost trimis secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, care are o condamnare penală de la Înalta Curte și nu e în măsură să reprezinte guvernul”, a arătat Oana Țoiu.