Casă, dar nu acasă pentru copiii refugiaţilor

Casă, dar nu acasă pentru copiii refugiaţilor

Au fugit de război, dar au rămas cu frica şi cu traumele. Copiii refugiaţi din Ucraina au probleme grave după ce şi-au părăsit casele, ţara, prietenii: şapte din zece au insomnie, arată un studiu World Vision, iar 80% se enervează uşor. România încearcă să-i integreze şi să le ofere tot ajutorul de care au nevoie, psihologic şi educaţional. Însă provocarea este dificilă, din cauza barierei lingvistice. Doar 36% dintre copiii ucraineni continuă şcoala la noi.

Daniel şi Irina sunt doar doi dintre miile de copii refugiaţi în România. Şi-au lăsat în urmă vieţile şi au găsit cămin şi siguranţă într-o ţară străină.

Cristina este ucraineancă de etnie română. Când a început războiul, era gravidă cu cel de-al doilea copil. De atunci este traducătoare. Nu cere bani pentru asta. Cât lucrează o are în permanenţă în braţe pe Eleonora. Băieţul cel mare, Matei, rămâne la Happy Bubble, unul dintre centrele educaţionale pentru copiii refugiaţi înfiinţate de World Vision România.

Anul trecut, World Vision România a ajutat peste 170.000 de ucraineni. Un studiu scoate însă la iveală date tulburătoare.

Şapte din zece copii refugiaţi au probleme de insomnie. Iar opt din zece, spun părinţii, se enervează mai uşor după traumele provocate de război. La capitolul educaţie, datele inspectoratelor arată că aproape 3.800 de copii refugiaţi sunt înscrişi în şcolile şi grădiniţele din România, ca audienţi. Adică sunt prezenţi la ore, dar nu susţin teste şi nici nu primesc note.
Alţi aproape 1.000 au statut deplin de elevi.

În procente, doar 36% dintre copiii refugiaţi urmează o formă de învăţământ în ţara noastră. Ceilalţi fac fie şcoală online cu profesori ucraineni, fie învaţă acasă, alături de părinţi. În continuare, la hub-ul umanitar de la Romexpo sosesc zilnic sute de refugiaţi care caută sprijin.

Şi dumneavoastră puteţi sprijini copiii refugiaţi donând doi euro lunar, printr-un sms la 8845, cu textul PACE.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt