Buget tăiat la Muncă și Sănătate - Prima News

Buget tăiat la Muncă și Sănătate

Ministerul Apărării va primi în 2023 cu 50% mai mulți bani decât a avut anul acesta. Iar pe lista ministerelor favorizate de proiectul de buget pentru la anul este și cel al Familiei care va primi de șase ori mai multe fonduri decât a avut în 2022.

În schimb, banii sunt mai puțini la Sănătate și Energie. La coada listei este Educația, care rămâne cu un procent din PIB de 2,1 %, cel mai mic din Europa. În schimb, prin proiect, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în Parlament, sunt alocați mai mulți bani pentru investiții, cea mai mare sumă din ultimii ani, peste 100 de miliarde de lei.

Pentru prima dată după mulți ani, bugetul anului viitor a fost publicat înainte de încheierea sesiunii parlamentare. Până acum guvernanții nu se grăbeau și făceau publice cifrele abia în ianuarie sau februarie. Printre instituțiile care vor avea un buget mai mare în 2023 este Ministerul Apărării, cu 52%, mai exact 35 de miliarde de lei. Urmează Ministerul Mediului care se apropie de 3,8 miliarde de lei, cu o majorare de 76% față de anul trecut.

Guvernul a mărit substanțial și bugetul Ministerului Cercetării care depășește 3 miliarde de de lei, iar topul se poate închide cu Ministerul Familie care va avea un buget de 6 ori mai mare, peste 600 de milioane de lei, dar și Administrația Prezidențială care va dispune de 120 de milioane de lei.

Bugetul de anul viitor este construit pe o creștere economică de 2,8% Guvernul estimează că în 2023 deficitul bugetar va ajunge la 4,4% din PIB, urmând ca până în 2026 să scadă până la 2,9%.

La polul opus sunt 7 ministere care vor avea mai puțini bani în 2023. Cea mai mare scădere este la Ministerul Energiei, care va avea un cu 64% mai puțini bani. Scăderi sunt și la Ministerul Justiției, care pierde mai mult de jumătate din buget de anul acesta. Bani mai puțini vor fi și la Sănătate, dar și la Ministerul Muncii.

Ministerul Educației rămâne din nou la coada împărțelii. Nici anul acesta cei 6% din PIB pe care statul îii promite în ultimii ani nu vor fi alocați. Educației i se va acorda doar 2,1% din buget și reprezintă cel mai scăzut nivel de finanțare de până acum.

În cazul investițiilor, bugetul de anul viitor se arată foarte darnic. Guvernul a alocat cei mai mulți banii din ultimii 30 de ani. Peste 100 de miliarde de lei, adică 7,22% din PIB.

În proiect sunt menționate și veniturile bugetare. Acestea sunt prevăzute la peste 539 de miliarde lei, adică 34,77% din PIB, iar estimările spun că cele mai mari ponderi le vor înregistra contribuțiile de asigurări sociale, urmate de TVA, banii primiți din partea Uniunii Europene și accize. Guvernul estimează că în 2023 inflația va ajunge la 9,6%.

Total
0
Shares
Total
0
Share