A murit Mihai Şora

A murit Mihai Şora

Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci frumuseţea însăşi, credinţa, nădejdea şi dragostea.” Aşa începe postarea prin care Luiza Palanciuc anunţa dispariţia soţului său, Mihai Şora. Filozoful şi eseistul român a murit sâmbătă aseară, la vârsta de 106 ani. Un intelectual cu o viaţa impresionantă, un autentic erudit care lasă în urma sa o operă vastă. Ultimii ani din viaţă au fost marcaţi de vitalitatea cu care a protestat alături de sute de mii de români faţă de celebra Ordonanţă de Urgenţă 13, dar şi de firescul, bucuria şi umorul cu care ne-a învăţat că poate fi trăită bătrâneţea.

Pentru Mihai Şora timpul nu a fost niciodată un duşman. Din contră. A trăit o viaţă lungă, plină de evenimente, pe care le-a împărtăşit cu publicul său. Pentru că era foarte activ în mediul online. Chiar şi în ultimele 24 de ore de viaţă, Mihai Şora dădea un sens evenimentelor din jurul său.

Nu a lipsit nici din stradă. Chiar dacă împlinise 100 de ani, a participat la cele mari proteste din istoria postdecembristă a României. Protestele împotriva celebrei OUG 13, începute în gerul din februarie 2017 şi încheiate violent în august 2018. Mihai Şora nu s-a ferit să emită opinii pe subiecte sensibile care au dominat şi domină în continuare spaţiul public din România.

Mihai Şora s-a născut în 1916, în judeţul Timiş, pe vremea când acesta făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. A studiat filosofia la Bucureşti, după care a plecat în Franţa, cu ajutorul unei burse obţinute de la Institul Francez. În 1948 se întoarce în ţară, de unde nu mai este lăsat să plece de către comunişti. Timp de 20 de ani nu a publicat nimic, dar din poziţia de redactor şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă a fondat cunoscuta serie Biblioteca pentru Toţi. După revoluţie, a condus Ministerul Învăţământului timp de o lună. A demisionat după ce a protestat public faţă de Mineriada din iunie 1990.

Opera sa i-a adus două premii din partea Uniunii Scriitorilor, pentru „Sarea Pământului” şi „Firul Ierbii” precum şi Ordinul naţional „Pentru merit” în grad de Mare Cruce. În 2011 a fost decorat de Regele Mihai I, iar în 2016 de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de cavaler, alături de Neagu Djuvara.

În ceea ce priveşte viaţa personală, Mihai Şora a fost căsătorit cu scriitoarea Mariana Şora, care a decedat, în 2011, la vârsta de 94 de ani. Filozoful s-a recăsătorit la vârsta de 98 de ani cu scriitoarea Luiza Palanciuc Şora.

foto: facebook.com/mihaisora

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt