Inflația din România. Expert: Plafonarea prețurilor nu ne scapă de inflație, din contra - Prima News

Inflația din România. Expert: Plafonarea prețurilor nu ne scapă de inflație, din contra

Plafonările de preț nu stopează inflația, ci doar o amână, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Ungaria, a declarat la Prima News profesorul de economie Bogdan Glăvan, care a adăugat că măsurile de compensare nu sunt măsuri anti-inflaționiste, ci pot avea chiar efecte contrare.

El a explicat că ținerea artificială a inflației în frâu nu face decât ca în anii viitori procentele scăzute acum să se adauge la inflația de atunci. Bogdan Glăvan a subliniat că în momentul de față este aproape imposibil ca guvernele și companiile să facă previziuni economice pe mai mult de un an, din cauza situației globale.

În plus, vor veni anii electorali în care vor fi acordate măriri de pensii – în România politicul este factorul imprevizibil din economie, a spus Glăvan.

Putem să ne așteptăm ca în 2024, an electoral, „politicienii să pună ceva pe masă” pentru populație, după ultimii ani, care au fost frustranți pe plan social, a declarat Bogdan Glăvan.

Promisiuni care nu pot fi ținute, așa cum a fost cazul punctului de pensie, care abia acum a ajuns la nivelul promis acum trei ani de politicieni.

Momentan, însă, lucrurile stau mai calm ca în anul trecut pe piața financiară, a declarat Cristi Tudorescu. El a adăugat că inflația ar trebui să scadă și în România, după ce acest lucru s-a întâmplat deja în Statele Unite, dar și în alte țări.

Și creșterile de salarii contribuie la inflație, a spus Oana Boțolan, specialist HR. Boțolan s-a referit și la alte efecte ale inflației și crizei mondiale, cum ar fi concedierile masive de personal anunțate de marii giganți din IT. „Modul în care se întâmplă aceste disponibilizări, mai ales pentru companii care sunt model pentru cum își tratează angajații, va fi o notă care va rămâne pe brand-ul acestor companii”, a spus specialista în HR.

Total
4
Shares
Total
4
Share