„Zecile de ore suplimentare prestate de poliţişti nu sunt plătite, ci compensate cu timp liber, ca pe vremea sclavagismului”, a declarat la Prima News Bogdan Bănică, preşedinte executiv DECUS – Sindicatul Naţional al Poliţiştilor.

„Zecile de ore suplimentare prestate de poliţişti nu sunt plătite, ci compensate cu timp liber, ca pe vremea sclavagismului”, a declarat la Prima News Bogdan Bănică, preşedinte executiv DECUS – Sindicatul Naţional al Poliţiştilor.

În acest moment, deficitul de poliţişti din stradă ajunge la 40 la sută, spune Bănică. El a adăugat că trebuie să ne gândim că astfel e pusă în pericol siguranţa cetăţeanului. Vinovaţi în principal cei care s-au tot perindat pe la conducerea ministerului, consideră Bănică. „Toţi şi-au lăsat o amprentă nefastă asupra acestui minister: lipsa predictibilităţii meseriei, salarizarea mizerabilă, de 2500-2700 de lei la încadrarea unui poliţist”, a subliniat liderul sindical.

El a spus şi că este o glumă compensarea chiriei pentru poliţişti, care reprezintă o sumă de doar 400 de lei. În astfel de condiţii, baza de recrutare pentru Poliţie scade rapid, munca de poliţist nemaifiind o atracţie pentru tineret.

„Nu avem nici dispozitiv pentru spart geamul maşinii în cazul în care se blochează şoferul înăuntru. Costă cinci lei un astfel de dispozitiv”, a adăugat Bănică. Spre deosebire de alte ţări, unde poliţiştii au o condiţie fizică bună, în România li se interzice să facă pregătire fizică în timpul programului, a explicat sindicalistul. „Îi luăm din cartier, îi ducem la şcoală şi-i facem poliţişti.”

Problema lipsei de personal în sectoarele bugetare se reflectă şi în sistemul sanitar. Medicul de familie Adriana Mihălaş spune că doctorii nu au nicio motivaţie să rămână în ţară, atât din cauza salarizării, cât şi din cauza deficienţelor sistemului.

De exemplu, un medic învaţă şase ani de facultate, apoi poate face rezidenţiat până la încă şase ani, în funcţie de specialitate, după care abia începe să capete experienţă pentru manevre şi proceduri, spune Mihălaş. În plus, sacrificiile personale sunt uriaşe. „Dacă ai copii, îţi baţi joc de ei, pentru că vii rupt din gardă şi nu mai ai timp de ei”, a declarat medicul.

Ca medic de familie, a explicat Mihălaş, ajungi un fel de secretară care completează zeci de hârtii şi rapoarte. În plus, contractul medicului de familie cu CNAS este total în defavoarea doctorului, cum ar fi refuzul Casei de a-şi asuma funcţionarea sistemului informatic al cardurilor de sănătate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt