„Zecile de ore suplimentare prestate de polițiști nu sunt plătite, ci compensate cu timp liber, ca pe vremea sclavagismului”, a declarat la Prima News Bogdan Bănică, președinte executiv DECUS – Sindicatul Național al Polițiștilor. - Prima News

„Zecile de ore suplimentare prestate de polițiști nu sunt plătite, ci compensate cu timp liber, ca pe vremea sclavagismului”, a declarat la Prima News Bogdan Bănică, președinte executiv DECUS – Sindicatul Național al Polițiștilor.

În acest moment, deficitul de polițiști din stradă ajunge la 40 la sută, spune Bănică. El a adăugat că trebuie să ne gândim că astfel e pusă în pericol siguranța cetățeanului. Vinovați în principal cei care s-au tot perindat pe la conducerea ministerului, consideră Bănică. „Toți și-au lăsat o amprentă nefastă asupra acestui minister: lipsa predictibilității meseriei, salarizarea mizerabilă, de 2500-2700 de lei la încadrarea unui polițist”, a subliniat liderul sindical.

El a spus și că este o glumă compensarea chiriei pentru polițiști, care reprezintă o sumă de doar 400 de lei. În astfel de condiții, baza de recrutare pentru Poliție scade rapid, munca de polițist nemaifiind o atracție pentru tineret.

„Nu avem nici dispozitiv pentru spart geamul mașinii în cazul în care se blochează șoferul înăuntru. Costă cinci lei un astfel de dispozitiv”, a adăugat Bănică. Spre deosebire de alte țări, unde polițiștii au o condiție fizică bună, în România li se interzice să facă pregătire fizică în timpul programului, a explicat sindicalistul. „Îi luăm din cartier, îi ducem la școală și-i facem polițiști.”

Problema lipsei de personal în sectoarele bugetare se reflectă și în sistemul sanitar. Medicul de familie Adriana Mihălaș spune că doctorii nu au nicio motivație să rămână în țară, atât din cauza salarizării, cât și din cauza deficiențelor sistemului.

De exemplu, un medic învață șase ani de facultate, apoi poate face rezidențiat până la încă șase ani, în funcție de specialitate, după care abia începe să capete experiență pentru manevre și proceduri, spune Mihălaș. În plus, sacrificiile personale sunt uriașe. „Dacă ai copii, îți bați joc de ei, pentru că vii rupt din gardă și nu mai ai timp de ei”, a declarat medicul.

Ca medic de familie, a explicat Mihălaș, ajungi un fel de secretară care completează zeci de hârtii și rapoarte. În plus, contractul medicului de familie cu CNAS este total în defavoarea doctorului, cum ar fi refuzul Casei de a-și asuma funcționarea sistemului informatic al cardurilor de sănătate.

Total
12
Shares
Total
12
Share