Zeci de meserii vor dispărea în 2023 prin robotizare. Specialiştii ne liniştesc şi pledează pentru recalificare

Zeci de meserii vor dispărea în 2023 prin robotizare. Specialiştii ne liniştesc şi pledează pentru recalificare

Tehnologia care vine din spate va lăsa multe meserii în afara clasificării din Codul Ocupaţiilor din România, a declarat la Prima News specialistul în HR Doru Dima. „Am ajuns în situaţia în care este mai ieftin şi mai simplu să intri într-un magazin ca să-ţi cumperi ciorapi decât să-i duci la remaiat. La fel cu repararea pantofilor”, a explicat Doru Dima.

El spune că oamenii care rămân astfel fără servicii pot fi recalificaţi, mai ales în cadrul companiilor mari, care ştiu cu luni de zile înainte că vor introduce digitalizarea şi vor avea nevoie de mai puţini angajaţi.

Pe de altă parte, activităţi care presupuneau foarte multe acţiuni din partea angajatului sunt împărţite acum pe nivele de muncă mărnute şi repetitive, a adăugat Dima.

Dar, activităţile repetitive omoară intelectul şi creativitatea, consideră Irina Boşcu, specialist HR. „Poţi face această activitate pe termen scurt, apoi e nevoie de diversificare”, spune Irina Boşcu.

În caz de digitalizare a unei companii, „nu e neapărat ca oamenii să fie daţi afară, ei pot fi mutaţi pe alte posturi, care sunt mai potrivite. Dacă nu există alte posturi, atunci trebuie să li se dea preavizul”, spune specialista în HR.

Digitalizarea a ajuns până şi în agricultură, unde sunt folosite drone pentru inspectarea culturilor şi roboţi pentru cules, a subliniat Carmen Zelinschi, directorul Colegiului Agricol V. Adamachi.

„Din păcate, există două realităţi, cea în care se utilizează drone şi roboţi de cules, dar există şi partea cealaltă – agricultura în zone precum Moldova se face ca acum 40 de ani”, a spus Carmen Zelinschi.

Afla mai multe despredigitalizaremeseriirecalificare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt