Statul vrea să scape de rable

Statul vrea să scape de rable
foto: Pixabay

Peste 10.000 de oameni s-au înscris în programul Rabla Local, numai în prima zi. Cererea e atât de mare, încât de dimineaţă, site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, instituţia care îl implementează, nu a mai putut ţine pasul şi s-a blocat de mai multe ori. Iar apelurile la call centerul agenţiei nu au primit răspuns ore întregi. Prin noul program, autorităţile îşi propun să scoată din parcul auto românesc maşinile mai vechi de 15 ani, care poluează. Multe dintre ele, abandonate de proprietari, ajung să blocheze locurile de parcare cu anii.

Sute de maşini stau prăfuite, într-o stare deplorabilă, în acest parc auto din Capitală. De cele mai multe ori, proprietarii le abandonează după ce află că trebuie să plătească o taxă de 500 lei ca să le ridice.

În ultimii doi ani, în această parcare au ajuns peste 3.200 de autoturisme. Unele ridicate pentru că blocau intersecţii, cele mai multe însă - părăsite de proprietari.

Este una din soluţiile pe care le au românii: programul Rabla Local, care a început astăzi. În loc să plătească amenzi, pot primi o sumă considerabilă de la stat dacă renunţă la maşinile mai vechi de 15 ani.

Peste 500 de localităţi s-au înscris în program. ((intră bullet 2)) Comunele pot primi între 50 şi 100 de cereri, oraşele mici sau medii-  între 100 şi 1000, iar oraşele mari - până la 5.000 de cereri. La fel şi sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei. Lista tuturor primăriilor incluse în Rabla Local poate fi găsită pe site-ul AFM.

Tot pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu se găsesc şi criteriile pentru înscriere. Pe scurt, trebuie să aveţi taxele şi impozitele plătite la zi, să aveţi domiciliul într-o unitate administrativ teritorială înscrisă în program şi să fiţi proprietarul maşinii de cel puţin cinci ani.

Afla mai multe despremasinirablabani
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt