Specialist: Discriminarea de gen se rezolvă prin educaţie

Specialist: Discriminarea de gen se rezolvă prin educaţie

Femeile aleg de multe ori să pună pe planul doi cariera pentru a se putea ocupa de copii, atunci când n-au resurse financiare pentru a plăti îngrijirea acestora, a declarat la Prima News Daniela Şerban, preşedintele ARIR.

„Dacă o femeie n-are destule resurse să-şi crească copiii, atunci va renunţa la ce face profesional. E un context în care femeia alege să pună pe planul doi cariera şi când revine e destul de greu să recupereze decalajul.

La INS, datele despre femei sunt în zona de social, nu la economic, iar dacă ne uităm la vârful companiilor, tot bărbaţii decid. Este un procent de 20 la sută de femei în companiile listate la bursă, iar intenţia Europei este să-l ducă la 30-40 la sută”, a spus Daniela Şerban.

Ea a adăugat că românii în continuare se aşteaptă de la o femeie să fie suportul familiei şi că nicio ţară din lume n-a atins egalitatea perfectă de gen.

Oana Botolan, specialist HR, consideră că România stă mai bine ca multe ţări din vest, chiar decât Statele Unite. „Suntem într-un mediu în flexibil, cu ore de program flexibile, cu lucratul de la distanţă. Fondul Monetar Internaţional a făcut o predicţie care arată că ne-ar trebui 132 de ani pentru a atinge egalitatea de gen. Statistic, cel puţin în companiile în care procentul este impus prin lege, vom vedea că se poate egalitate”, a spus Botolan.

Discriminarea, inclusiv cea de gen, se rezolvă prin educaţie, dar ea se accentuează în categoriile defavorizate economic sau etnic, a spus Oana Muntean, specialist HR.

„Educaţia şi sănătatea sunt dominate de femei, dar sunt domenii mai prost plătite”, a adăugat ea.

Afla mai multe desprebarbatiegalitatefemei
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt