România este la coada clasamentului european în ceea ce priveşte donarea de sânge. Doar 2 din 100 de români trec cu regularitate pragul unui centru de transfuzii. În Europa, media e de cinci ori mai ridicată. Primăvara, numărul de donatori scade abrupt aşa că medicii sunt obligaţi să amâne operaţii importante.
Sorin este unul din tinerii care a înţeles că gestul său de a dona sânge salveză vieţi. Face asta cu regularitate de mai bine de un an.
Şi Nicu se numără printre cei care au devenit donatori după un eveniment tragic.
Centrul de Transfuzii din Bucureşti alimentează cu sânge toate marile spitale din Capitală. Lunar aici vin puţin peste 4 mii de donatori. Numărul e prea mic pentru necesarul unui oraş cu peste două milioane de locuitori.
Din păcate, însă, în această perioadă a anului numărul donatorilor începe să scadă.
Centrul de Transfuzie din Bucureşti furnizează este furnizor pentru 60 de spitale publice şi private din Capitală.În medie, 1 din 10 pacienţi internaţi are nevoie de sânge.
Pentru a ajuta la prelevarea sângelui şi transportarea acestuia acolo unde există o urgenţă majoră, centrul din Bucureşti a fost dotat cu o unitate mobilă cu o capacitate de 1500 de litri.
Pentru ca o persoană să poată dona sânge trebuie să îndeplinească câteva condiţii.
- Vârsta între 18-60 de ani.
- Puls regulat
- Peste 50 de kg
- Să nu sufere de boli cronice sau acute
- Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau tatuaje în ultimele 6 luni ))
Austria e ţara europeană cu cei mai mulţi donatori. Peste 66% din cetăţenii acestui stat participă cu regularitate la astfel de acţiuni.