A învăţat totul de pe internet, iar acum a ajuns unul dintre cei mai căutaţi meseriaşi din breasla sa. Este povestea lui Călin Ştef, orădeanul care, din mecanic auto, s-a transformat în restaurator de ambarcaţiuni. A început în urmă cu trei ani, dar prin atelierul său au trecut deja peste 100 de bărci şi vaporaşe de mici dimensiuni. Din mâinile lui, epavele se transformă în adevărate bijuterii nautice. Iar notorietatea i-a adus acum şi cel mai important proiect. Va recondiţiona fostul vapor a lui Nicolae Ceauşescu.
Timp de 12 ani, Călin Ştef a deţinut un atelier auto in Oradea. Şi-a mutat apoi afacerea intr-un sat aflat la doar câţiva kilometri. În toată această perioadă, tânărul mergea foarte des în Ungaria la pescuit. Acolo s-a împrietenit cu mai mulţi proprietari de ambarcaţiuni şi a început să prindă drag de acestea.
Aşa că timp de opt luni a studiat tot ce se putea despre legislaţie şi despre cum sunt construite bărcile. S-a inspirat cel mai mult de pe internet, unde a găsit sute de tutoriale. În cele din urmă, Călin a decis să facă o schimbare majoră chiar înainte de pandemie. A deschis primul atelier de recondiţionat bărci din vestul României.
La început s-a promovat singur pe reţelele de socializare. Clienţii nu au întârziat să apară. După trei ani de muncă grea, Călin Ştef a tras lozul câştigător. Va sta aproape un an de zile la Snagov, lângă Bucureşti, pentru a recondiţiona fosta ambarcaţiune a lui Nicolae Ceauşescu, pe care fostul conducător şi-a făcut-o cadou când a împlinit 60 de ani.
Potrivit specialiştilor, o barcă cu motor uzată costă aproximativ 1.500 de euro. Preţul însă poate urca chiar şi până la 100.000 de euro.