Otrava din plămânii noştri

Otrava din plămânii noştri

Copiii noştri respiră un aer tot mai poluat. Mii de elevi sunt expusi zilnic la un aer insalubru, chiar la şcoală. Un studiu recent arată că poluarea din vecinătatea şcolilor a atins valori şi de 5 ori mai mari faţă de limita admisă. Principala cauză rămâne traficul din zonă. Poluarea duce la boli grave şi la slabirea sistemului imunitar. Anual în ţara noastră mor din această cauză peste 29 de mii de oameni.

27 de şcoli din Capitală au fost timp de doi ani monitorizate pentru poluare. Un dispozitiv special a fost montat pe această şcoală din sectorul 6 al Capitalei. Senzorul măsoară calitatea aerului din Bucureşti, unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa.

O cauză importantă pentru poluarea din jurul şcolii sunt şi părinţii care aleg să- i aducă pe cei mici la ore cu maşina, spun cei care făcut studiul. Aceştia se gândesc în primul rând la confortul copilului, şi nu la ce respiră. Un autoturism care staţionează cu motorul pornit poluează de 3 ori mai mult ca unul aflat în mers.

Valorile înregistrate depăşesc cu mult limita admisă. În unele cazuri şi de 5 ori mai mult. Cele mai mari depăşiri s-au inregistrat la indicii de PM10, adică cei rezultaţi din noxele maşinilor. Aceştia pot cauza astm, cancer pulmonar dar şi afecţiuni cardiovasculare.

Medicii spun că expunerea îndelungată la aceşti factori ne poate face mai sensibili în lupta cu bolile. Pe lângă trafic, la doar câţiva metri de şcoala nr 163, de exemplu, este un şantier. Utilajele ridică praful, iar aerul din zonă devine irespirabil.

Conform Agenţiei Europene de Mediu aproximativ 29.000 de români mor în fiecare an din cauza calităţii proaste a aerului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt